Poslije prevare ATP sa bodovima, Đoković neće igrati

Najbolji svjetski teniser za sada u planu ima samo odigravanje Otvorenog prvenstva Francuske.

Novak Đoković se oporavio od novog koronavirusa i može da se posveti tenisu, ali njegov plan za narednu sezonu je poprilično drugačiji od onog koji se očekivao prije izbijanja pandemije.

Na zvaničnom sajtu najboljeg tenisera današnjice osvanuo je novi raspored prema kome se najavljuje da će Novak Đoković u nastavku sezone igrati samo Rolan Garos.

Ova informacija dolazi nedugo poslije odluke Asocijacije teniskih profesionalaca da promijeni način bodovanja.

Umjesto dosadašnje prakse da se svake sedmice brišu bodovi koje je teniser osvojio prije tačno godinu dana, a dodaju oni koje u toj nedelji osvoji, zbog brojnih otkazanih turnira nova pravila bodovanja (koje je bilo "zamrznuto" od marta), su sljedeća:

- Umjesto računanja učinka u prethodne 52 nedelje (godinu dana), računa se period od 22 mjeseca (od marta 2019, do kraja ove godine, decembra 2020.)

- Ako neko igra na istom turniru na kome je igrao prošle godine, za ATP listu će mu su računati bolji od ta dva rezultata

Upravo je ovo, drugo pravilo, veoma kontroverzno, jer Rafael Nadal, na primjer, uopšte ne mora da ide na US Open ove godine - pripašće mu 2000 bodova kao šampionu iz 2019. Ne mora da igra ni na kanadskom mastersu, jer je kao montrealski šampion osvojio maksimalnih 1.000 bodova prošle godine.

Novak Đoković je riješio da, za sada, u svoj takmičarski kalendar stavi jedino Rolan Garos. Iz dva razloga je Otvoreno prvenstvo Francuske čiji je početak pomjeren za 20. septembar odabrano: najprije, želja mu je da uveća broj osvojenih grend slem titula, a na Rolan Garosu može i značajno da uveća svoj bodovni saldo, jer je prošle godine tamo osvojio 720 bodova, kao poraženi u polufinalu, gdje ga je pobijedio Dominik Tim u pet setova.

Zašto na Noletovoj listi nema US Opena, još uvijek nije poznato, ali nema sumnje da je taj podatak - prilično šokirao Amerikance koji, kako sada stvari stoje, neće vidjeti najboljeg tenisera svijeta na svom grend slemu.

Da li do ovoga došlo zbog oštrih propisa koji u Njujorku čekaju tenisere koji neće moći da računaju na cijeli stručni štab, a moraće da se povinuju maltene potpunoj samoći, da li zbog kampanje koja je iz SAD vođena protiv njega u junu? Ipak, ako ne bude igrao u SAD, pripašće mu skromnih 180 bodova koliko je osvojio kada je u četvrtom kolu 2019. predao meč Stanu Vavrinki. Nadal, na drugoj strani, ima svojih 2.000 bodova iz prošle godine, igrao ili ne igrao sada.

Kako, osim Rolan Garosa, nema drugih takmičenja na Novakovom rasporedu, bar trenutno, to znači da će mu pripasti 360 prošlogodišnjih bodova iz Sinsinatija, pomenutih 180 sa US Opena, 500 iz Tokija, 180 iz Šangaja, 1.000 sa Pariskog mastersa i 200 sa Završnog mastersa. To je 2.420 sigurnih bodova, kao i bar 720 sa Rolan Garosa, koje može da uveća ovogodišnjim nastupom. Naravno, sve ovo je i te kako podložno promjeni, u zavisnosti od toga šta Đoković riješi da igra ove godine. 

U svakom slučaju, slijedi vrlo buran teniski period, kako zbog same pandemije, tako i zbog zakulisnih igara, a pre svega - zbog, nadamo se svi, skorog povratka asova na terene i to iz takmičarskih razloga.

Bila bi šteta da US Open prođe bez Novaka Đokovića, naravno, ali, kako sada stvari stoje, tog grend slema nema na njegovom rasporedu.

Alo.rs