Poreska uprava otpisala 19 miliona KM duga propalim firmama

Poreska uprava Republike Srpske otpisala je u prošloj godini 18,6 miliona KM preduzećima kod kojih je zaključen stečaj i od kojih je nemoguće naplatiti ovaj dug.

U Poreskoj upravi RS za CAPITAL su rekli da nakon što sudija donese rješenje o zaključenju stečajnog postupka i ono postane pravosnažno, PURS donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza stečajnog dužnika.

„Po tom osnovu u 2020. godini doneseno je 87 rješenja o nenaplativosti poreske obaveze na iznos duga od 18,63 miliona KM. U tom periodu doneseno je i 1.188 rješenja o nenaplativosti poreske obaveze po osnovu zastare potraživanja na iznos duga od 519.963 КM, a na osnovu Zakona o poreskom postupku“, kazali su u PURS.

Inače, PURS je u prošloj godini u 89 pokrenutih stečajnih postupaka prijavila 15,5 miliona КM potraživanja, od čega im je priznato 11,2 miliona КM.

„Po svim započetim stečajnim postupcima, u 2020. godini su naplaćena potraživanja od 2,07 miliona КM“, kazali su u PURS.

Poreska uprava Republike Srpske je u 2020. godini pokrenula i 56.299 postupaka prinudne naplate zbog duga od 131,5 miliona КM. Od tog iznosa naplaćeno je tek 30,2 miliona.

U odnosu na 2019. godinu pokrenuto je čak 35.189 postupaka prinudne naplate manje, a ukupan iznos naplaćenih obaveza po rješenjima prinudne naplate koji su pokrenuti u 2020. manji je za 24,23 miliona КM nego godinu ranije“, naveli su u PURS.

Istakli su i da je Ministarstvo finansija RS lani donijelo 16 o raskidu reprograma jer se obveznici nisu pridržavali uslova i rokova iz reprograma.

Tri najveća odobrena reprograma kod kojih je Ministarstvo finansija donijelo rješenje o ukidanju, zbog neažurnosti u plaćanju dospjelih rata, su ,,Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida“ Banjaluka, ,,Mofas“ Istočno Sarajevo i ,,Fabrika vode“ Banjaluka.

CAPITAL

Tagovi: