Pavle Knežević: Mladima dati jednake šanse za pokretanje biznisa

Pavle Knežević, dvadesetčetvorogodišnjak koji se nalazi na listi PDP-a za Skupštinu grada Banjaluka kao nezavisni kandidat, primjer je mladića koji se konkretno zalaže i radi za poboljšanje životnih uslova u svojoj lokalnoj zajednici.

Dugogodišnji je aktivista, osnivač i predsjednik Udruženja građana „Petrićevac“:

„Ideja osnivanja udruženja nastala je iz najjednostavnijih pobuda – ljubavi i brizi za naše naselje. Nisam mogao da kao mlad čovjek mirno posmatram polomljene klupe, neuređena igrališta, smeće kraj puteva i ništa ne preduzimam. Zato sam sa grupom mladih sa Petrićevca odlučio da se organizujemo u udruženje i na taj način djelujemo za dobrobit naše mjesne zajednice“, kaže Knežević.

Iza njih su mnogobrojne aktivnosti koje su sproveli: na Petrićevcu su postavili nove klupe, uredili košarkaški teren i postavili, a trenutno su u procesu izgradnje dječijeg igrališta.

Djelovanje UG „Petrićevac“ je prošireno van ovog naselja, a podstaknuto osjećajem koje je u suštini Pavlovog bića, rodoljubljem:

„Organizovali smo niz akcija za pomoć Srbima koji su ostali na Kopsovu i Metohiji. Kada je u Skupštini Crne Gore izglasala Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim se Srpskoj pravoslavnoj crkvi oduzima imovina i što se podstaklo građane Crne Gore da organizuju litiju u zaštitu svetinja, prvi u Republici Srpskoj smo organizovali skup podrške, ispred Hrama Hrista spasitelja u Banjaluci, a nakon toga i više aktivnosti kojima smo poslali sliku da, bez obzira što nismo tamo, čvrsto stojimo uz pravednu borbu naše crnogorske braće“, ističe Knežević.

Politika je, kako kaže, naredni korak i stepenica više u realizaciji zamisli da se u Banjaluci treba i može mnogo bolje i ljepše živjeti. Motiv za kandidaturu ovom mladom privatnom preduzetniku bio je i želja da direktno, iz skupštinske klupe, utiče da mladi obezbijeđene podsticaje i jednake šanse za pokretanje biznisa:

„Mi imamo sjajnih mladih ljudi, punih ideja, znanja, volje za radom, ali nisu privilegovani rodbinskim vezama sa uticajnim članovima ili članskim kartama vladajućih stranaka. Iako mi je iz više razloga PDP najbliža politička opcija, nisam član stranke, ali mi je tu dat prostor da se politički angažujem, sprovodim ideje i zalažem se za ono što smatram bitnim, te sam se tako našao na listi ove stranke“, kaže Knežević.

On smatra da se sport u Banjaluci treba vratiti sportistima, navijačima i Banjalučanima, istrgnuti iz političko rodbinskih klanova, a da se sistemski treba raditi na poboljšanju sportske infrastrukture:

„Banjaluka, kao najveći grad Republike Srpske, ali i grad sa takvim geografskim položajem da pametnim vođenjem može biti jedan od regionalnih centara, zaslužuje jedinstven sportski centar, izmješten iz centra grada, gdje bi, u najboljim uslovima naši sportisti i rekreativci mogli da treniraju“, zaključuje Knežević.

Tagovi: