Osiguranja izlobirala odgađanje liberalizacije – nelegalni popusti uz blagoslov vlasti

Pod pritiskom domaćih osiguravajućih društava, Vlada Republike Srpske produžava zakonski rok za liberalizaciju tržišta obaveznog autoosiguranja, čime će se umjesto slobodnog formiranja, cijena i dalje formirati nelegalnim popustima i bez straha od sankcija.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju Vlada RS je dostavila u Narodnu skupštinu RS po hitnom postupku.

Ovim zakonom predviđa se produžavanje ranije propisanih rokova za uvođenje liberalizacije cijena osiguranja od autoodgovornosti za period od tri godine, s ciljem da se nakon stabilizacije ekonomskih prilika na domaćem tržištu ostvare planirani efekti u sektoru osiguranja.

Vlast dozvolila nastavak pranja desetina miliona maraka

Poznavaoci prilika tvrde je Vlada popustila pod pritiskom domaćih osiguravajućih društava i to onih koji se isključivo bave autoosiguranjem. Njima nije odgovarala liberalizacija koja je trebala početi krajem godine. Slobodno formiranje cijena obaveznog osiguranja onemogućilo bi pojedine osiguravajuće kuće da upumpavaju desetine miliona maraka u ovaj sektor.

„Tržište osiguranja RS je vrijedno oko 160 miliona maraka na godišnjem nivou. Sada nelegalni popusti iznose 30 odsto, što znači da se nelegalno ubaci 48 miliona maraka u gotovini, svake godine. Za taj iznos godišnje oštećeni su svi, od onih koji rade legalno, do Poreske uprave i Budžeta RS“, kaže naš izvor.

Kompletan tekst pročitajte na portalu CAPITAL: