Nova Topola dočekala 142. rođendan koji niko nije obilježio

Nova Topola, naselje u srcu Lijevče polja na raskrsnici puteva prema Gradišci, Laktašima i Banjoj Luci, Srpcu i Kozarskoj Dubici, postoji tačno 142 godine.

Ovo naselje nekada je bilo poznato po industriji, prije svega po moćnom kombinatu PIK "Mladen Stojanović", "Mašinskom servisu", "Žitoproduktovom" mlinu i drugim preduzećima koja su zapošljavala radnike iz cijele regije.

Kombinata više nema, a danas u Novoj Topoli u okviru velike poslovne zone niču nove fabrike. Nova Topola je trenutno poznata po proizvodnji građevinskih panela, tekstila, parketa, slatkiša… Malo ko zna da je Nova Topola u nedjelju, 24. oktobra, napunila 142 godine.

U septembru 1879. godine, u Bosnu su, sa ciljem da pronađu i kupe zemljište ispred dvadeset porodica sa područja tadašnje Austrougarske, poslati Mihael i Johan Ernst i izvjesni gospodin Best. Oni su odsjeli u katoličkom samostanu Marija Zvijezda u Trapistima nadomak Banje Luke i počeli sa potragom za zemljištem.

Poslije četiri nedjelje su saznali da zemljoposjednik Arif Šibić prodaje zemljište kod Gradiške. Došli su u Rovine 24. oktobra 1879. godine i kupili zemlju za 3.500 forinti. Proslavljajući kupovinu razgovarali su kako da nazovu naselje.  Složili su se da to bude po političkom lideru Katoličke partije centra Ludwigu Windhorstu.

Naselje Windthorst je promijenilo ime 1918. godine u Nova Topola zbog naselja Stara Topola koje se nalazi nekoliko kilometara južno. U Staroj Topoli bilo je nastanjeno nekoliko njemačkih, poljskih, ukrajinskih i austrijskih porodica, tako da je ovo naselje praktično bilo Evropa u malom.

Nova Topola  je postala  središte Lijevče polja, industrijski centar, mjesto kojem je gravitiralo dvadesetak sela. Na sve strane oko Nove Topole bilo je na desetine hiljada hektara obradivog zemljišta.

Nova Topola ponovo doživljava ekspanziju, zahvaljujući prije svega velikoj poslovnoj zoni koja je omogućila otvaranje većeg broja radnih mjesta. Naselje je urbanog tipa i broji između dvije i tri hiljade stanovnika. Zanimljivo je da je 24. oktobar 1897. godine, dan kada je nastao Winhorst, današnja Nova Topola, ostao datum kojeg niko u ovom mjestu ne obilježava.

                                                                                                                                                             B. Grgić

 

 

Tagovi: