Na Psihijatriji i Neurologiji tražio se krevet više

Vremenski čudan mjesec februar donio je probleme službama Neurologije i Psihijatrije dobojske Opšte bolnice "Sveti apost Luka", jer su medicinari imali pune ruke posla i tražio se krevet više.

- Suočni smo sa izazovima i prijetnjama da ćemo teško odgovoriti potrebama za liječenje, jer su, kao gotovo nikada do sada, učestali i svakodnevni dolasci pacijenata sa narušenim zdravljem. Najčešće se radi o blažim ili težim oblicima moždanih udara, za koje je potrebna hospitalizacija - kažu u Službi neurologije.

Načelnik službe doktor Milovan Savić sa devet ostalih kolega ljekara, kao i prateće osoblje sa medicinskim sestrama i tehničarima, daje sve od sebe i nije bilo slučajeva vraćanja pacijenata, kojima je bilo potrebna hospitalizacija. Problem je ipak bio u obezbjeđenju dovoljnog broja kreveta, kojih je nedostajalo gotovo u svakom trenutku, pa su pacijenti smještani na krevete sa kolicima, pa čak i na klupama.

I načelnik dr Branimir Popović, te specijalisti psihijtri, psiholog, socijalni radnik i ostali medicinari u Službi psihijatrije su imali u ovom mjesecu pune ruke posla. Ova Služba je svakako jedna od „najposjećenijih” organizacionih jedinica dobojske bolnice, a nepovoljni vremenski uslovi neobičajeni za ovo doba godine posebna su opasnost za pacijente čije je psihičko zdravlje narušeno.

Prekobrojnih za hospitalizaciju je bilo na oba odsjeka, Urgentnoj i Opštoj psihijatriji, a i čekaonice prijemne ambulante su bile prepune onih koji su tražili pomoć.

- Različiti su bili razlozi obraćanja, od posljedica mentalnih poremećaja, psihoze, kriza svijesti, depresije, stresova do standardnih bolničkih obrada – kažu u ovoj Službi.

Brojčano, zajedno obje službe na raspolaganju optimalno imaju 80 kreveta za hospitalizaciju, ali bude zbrinuto i do stotinu pacijenata.

Godišnji prosjek onih koji se ambulantno pregledaju je više od 2.500 pacijenata iz Doboja, te Modriče, Dervente, Teslića i drugih opština regije.

PAŽNJA VAŽNIJA I OD MEDIKAMENATA

Iako je zvanično u zasluženoj penziji, još radno aktivan, priznati psihijatar dr Vjekoslav Kovačev ukazuje i na rastući trend bolesti ovisnosti, od kojih prednjače alkoholizam i narkomanija.

- Sa sigurnošću se može reći su uzrok ratne posljedice, koje se javljaju odloženo i nakon više od dvije i po decenije od završetka ratnog sukoba. Naravno, tu je faktor finansijske krize, jer se obični ljudi teško nose sa tim problemom – kaže dr Kovačević.

On ističe da je pažnja prema pacijentima u terapiji podjedanko važna kao i lijek, u nekim slučajevima i više od medikamenata.

Stoga medicinari dobojske bolnice i pored svih poteškoća koji prate njihov rad nastoje da pokažu da im je stalo do pacijenata i njihovog oporavka.

Lj. Đurić