Na festivalu animiranog filma glavna nagrada za njemački "Stop kadar"

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma "Banjaluka 2020", koji je ove godine održan online zbog aktuelne pandemije, završen je u srijedu uveče proglašenjem pobjednika.

Glavna nagrada festivala dodijeljena je njemačkom filmu "Stop kadar" njemačke rediteljke Soetkine Verstegen, a o pobjedniku je odlučivao žiri u sastavu: Asja Krsmanović (Bosna i Hercegovina) predsjednik, Boban Savić Geto (Srbija) i Nikica Gilić (Hrvatska), članovi.

"U ovom filmu uočavamo poigravanje s metaforičnim aspektom fraze koja se odomaćila u svijetu filma. Sveden, precizno vođen i bez viška izražajnih sredstava. Sugestivnim slikama i zvukom stvara utisak hladnoće od koje se kosti zamrzavaju. Minimalistički omaž filmskoj umjetnosti koji na poetičan način otvara prostor za različita čitanja zaslužuje glavnu nagradu festivala", saopštio je žiri.

Po odluci žirija, nagrada za kreativnost i umjetnički izraz dodijeljena je filmu špansko-francuske koprodukcije "Kuća bez doma" autora Alberta Vazkeza, prenose Nezavisne.

"Djelo koje razvija autorovu ličnu poetiku groteske i apsurda, istražujući mogućnosti kombinovanja mučnih i nelagodnih emocija s klasičnim modelima pripovijedanja, u neobičnim likovima iskazuje jedinstvenu i mračnu sliku ljudske egzistencije u teškim vremenima", glasi obrazloženje žirija za pomenutu nagradu.

Nagradu za najbolju 2D animaciju dobila je njemačko-libansko-katarska koprodukcija "Kako je moja baka postala stolica", autora Nikolasa Fatiha.

"Film klasične ljepote koji animacijom vizuelno izražava svima poznate (prepoznatljive) tjeskobe i strahove, rješavajući lijepim stilskim sredstvima animacije zagonetke ljubavi, odanosti, starosti i kraja životnog puta", rečeno je u odluci žirija.

Ruski film "Go" Kirila Kačaturova nagrađen je za najbolju 3D animaciju.

"Autor koristi tehniku 3D animacije da stvori jedinstven svijet u kojem su likovi zarobljeni u vlastitu melanholiju i unutarnji raspad, koji se vješto oživljava kroz radnju i replike, te preciznim i kreativnim kadriranjem kreira jedinstvenu i snažnu atmosferu", obrazložio je žiri nagradu za ruski film.

Film "Ćerka" češkog reditelja Darija Kaščeva dobio je nagradu za najbolju animaciju lutke.

"Vješto vođena animacija lutke u kombinaciji sa izborom kamere koja je u konstantnom pokretu čini da se u ovom filmu postiže ono najteže - da lutka oživi i prenese nam snažnu i čistu emociju kakvu rijetko viđamo na filmu", saopštio je žiri, pišu Nezavisne.

Nagradu za najbolji dječji film, glasi dalje saopštenje, dobio je film "Pozdrav, bako!" autorke  Natalije Mirzojan iz Rusije.

Specijalno priznanje festivala dodijeljeno je filmovima: "Vitae azilia" rediteljke Joane  Vapnevske iz Poljske, "Komad repa u ustima zmije koja grize vlastiti rep" režisera Pabla Balarina iz Estonije i "Zašto puževi nemaju noge" režisera Aline Hokli iz Švajcarske.