„Muzej“ čuva zapisnik kojeg nemaju ni „Borac“, ni CSKA

Među stotinu eksponata u nedavno otvorenom „Muzeju sporta“ nalazi se i maketa aviona koju je 1992. godine general Živomir Ninković dodijelio karatisti Miroljubu Kremenoviću!

Stručni saradnik „Muzeja sporta“ i dugogodišnji sportski novinar Željko Tica za naš portal kaže da je te 1992. godine održan i prvi izbor za najboljeg sportistu Republike Srpske. Predsjednik Organizacionog odbora bio je Ninković, a prvi najbolji sportista bio je Kremenović.

"Ninković je Kremenoviću tada umjesto medalje ili pehara uručio maketu ovog aviona. To i piše na maketi. Neobičan detalj, gotovo zaboravljen, kao što je zaboravljeno mnogo drugih detalja, sitnijih ili krupnijih. „Muzej“ sada to, srećom, sve čuva, priča Tica.

Najviše eksponata „Muzej“ je dobio, kaže Tica, od kćerke Marijana Beneša, Sredoja Zekanovića i porodice Limuna Papića. U „bokserskom“ dijelu se, objašnjava Tica, nalazi i vreća na kojoj je Beneš trenirao, kao i rukavice koje je nosio u noći kada je osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope u boksu.

U „izlogu“ je još jedan neobičan „suvenir“ – sombrero kojeg je na Olimpijskim igrama u Meksiku  1968. godine nosio Tane Kuvalja. Svi su, kaže Tica, tada nosili prepoznatljivi meksički šešir, a Kuvalja je, kada je čuo da će Banja Luka konačno dobiti „Muzej sporta“, sombrero poklonio Tici.

"Dobili smo i originalnu unifromu Slađane Golić sa defilea na otvaranju Olimpijskih igara 1988. godine u Seulu. Pored njene nalazi se i uniforma koju je 2015. godine nosio Ozren Đurđević koji je tada sudio na Vimbldonu, priča Tica.

Tu je i prvi pehar Rukometnog kluba „Borac“ iz 1957. godine. Posebno mjesto određeno je za najstariji trofej, onaj koji je osvojio Fudbalski klub „Borac“ 1928. godine, samo dvije godine nakon što je osnovan.

Sačuvan je plakat kojim je najavljena borba Marijana Beneša protiv Andonija Amanje, kao i šampionski šorts kikboksera Draženka Ninića. U istom „odjeljenju“ se nalaze i Beneševi pehari.

"Beneš je 1973. godine postao amaterski prvak Evrope u boksu. Iste godine je izabran za najboljeg sportistu Jugoslavije, za najboljeg sportistu BiH Iiza najboljeg sportistu Bosanske Krajine. Bila je to njegova godina u postpunosti, priča Tica.

„Muzej“ čuva i dres Zlatana Arnautovića sa Svjetskog prvenstva u Švajcarskoj 1986. godine kada je Rukometna reprezentacija Jugoslavije osvojila zlatnu medalju. U vitrinama su i dva medaljona koja je Sredoja Zekanović dobio za 25 i 50 godina od Svjetske amaterske bokserske organizacije.

Tica pokazuje i telefon i pisaću mašinu Limuna Papića, ali i kacigu Taneta Kuvalje koji je bio šampion Jugoslavije u biciklizmu i automobilizmu. Tu si i rekviziti Viktora Kupljenika koji je skočio iz aviona više od 6.000 puta.

"Imamo i prvi dres „Mladog Krajišnika“ iz 1963. godine. Tražio sam nešto u svojim „papirima“, a našao sam zapisnik sa utakmice kada je „Borac“ osvojio IHF kup pobijedivši CSKA iz Moskve kojeg je predvodio Talant Dušebajev. Ovaj zapisnik nemaju u „Borcu“ i zaista ne znam kako je završio u mojim rukama, priča Tica.

Na kraju i senzacija: Tica o banjalučkom sportu zna sve, ali čak se i njemu sakrije poneki podatak kakav je i onaj koji se nalazi na ulazu u „Muzej sporta“, sa lijeve strane.

"Eto, desi se da i mene ponekad nešto iznenadi. Nisam znao da je banjalučki Biciklistički klub „BSK“ osnovan 1899. godine. Nisam znao za taj podatak i za tu tradiciju, rekao je Tica.

Goran Dakić

Tagovi: