Modernizacija javnog prevoza strateško opredjeljenje Grada

Projekat „Bl Bus Tracker”, koji omogućava jednostavno praćenje autobusa u javnom gradskom saobraćaju, danas je predstavljen u Banskom dvoru. U okviru projekta, kojeg realizuju Elektrotehnički fakultet u saradnji sa preduzećem „Autoprevoz“, razvijena je mobilna aplikacija koja pruža sve informacije u vezi sa gradskim linijama 10, 13 i 17.

Ovo je  jedan od deset izabranih projekata u okviru javnog poziva “Grad budućnosti“, koji Grad Banja Luka provodi sa Razvojnim programom UN-a i Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je prisustvovao današnjoj prezentaciji, kazao je da je strateško opredjeljenje Grada potpuna modernizacija javnog prevoza, te da je ovaj projekat važan korak ka tome.

Kako je naglasio, Banja Luka pokreće inovacijske izazove jer je to obaveza zbog vremena u kojem živimo, obaveza prema generacijama koje dolaze i obaveza prema resursima koje imamo.

On je najavio da Grad planira u okviru modernizacije javnog prevoza da do kraja godine postavi do 40 modernih autobuskih stajališta u užem dijelu grada, za šta će uskoro biti raspisan javni poziv. Autobuska stajališta iz centra grada, kako je naveo, biće raspoređena u seoskom dijelu gdje ih sada uopšte nema.

-Naša želja je da udvostručimo broj korisnika javnog prevoza. To je moguće ako napravite javni prevoz da je moderan i pristupačan i zato mi je drago da imamo partnere u UNDP-u, nadležnom ministarstvu i prevoznicima. Drago mi je i da Elektrotehnički faklutet ima cilj da do kraja godine svi prevoznici u gradskom dijelu, a naredne godine, i na seoskom području, budu uključeni u ovu mobilnu aplikaciju – naveo je Stanivuković.

Kako je kazao prof. dr Dražen Brđanin sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci – građanima je u Google Play prodavnici dostupna mobilna aplikacija koja pruža sve informacije u vezi sa gradskim linijama 10, 13 i 17, poput trase, stajališta, trenutne pozicije autobusa, procijenjenog vremena dolaska autobusa na odabrano stajalište itd.

-Do sada je preko 400 korisnika instaliralo ovu besplatnu aplikaciju i nadam se da ćemo do kraja godine aplikaciju proširiti i drugim linijama javnog prevoza – naglasio je Brđanin.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjoj Luci, Goran Vukmir kazao je da ovaj projekat na jedan lijep način odgovara na potrebe građana i rješava problem građana koji koriste javni prevoz.

-U isto vrijeme, otvara koristi za same prevoznike, Univrezitet, Grad i ministarstvo u smislu da može da stvori prostor za naučno-istraživački rad, za nove projekte i komercijalizaciju nekih od tih rješenja – kazao je on.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević kazao je da ova mobilna aplikacija kao jedna pokazna vježba za ono što kao Republika i društvo možemo da postignemo u razvoju „smart siti“ tehnologija.

-Takav koncept razvoja na tzv. otvorenom kodu pruža mogućnosti da rezultate implementacije ovog projekta, kao ministarstvo i Vlada, možemo da adaptiramo i za druge urbane cjeline u Republici Srpskoj – zaključio je on.