Linta: Pokrenuti dijalog o uništenoj imovini Srba u Hrvatskoj i FBiH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, povodom Svjetskog dana izbjeglica, pozvao je Vladu Srbije da pokrene dijalog sa Hrvatskom i BiH o rješavanju pitanja uništene i otete imovine, otetih stečenih prava i brojnih drugih problema protjeranih Srba i preostalih Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH.

Linta je istakao da temelj dijaloga mora da bude Aneks "G" Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom "Privatna svojina i stečena prava", u kojem "jasno stoji da svim građanima i pravnim licima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembar 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama moraju biti proglašeni ništavnim".

On je napomenuo da je Bečki sporazum o sukcesiji međudržavni sporazum koji je ratifikovan u parlamentima zemalja nasljednica bivše Jugoslavije i prema Ustavu Hrvatske, BiH i međunarodnom pravu ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta je naveo da od stupanja na snagu Bečkog sporazuma o sukcesiji juna 2004. godine Hrvatska sistematski opstruiše i blokira sprovođenje Aneksa "G" "Privatna svojina i stečena prava" i Aneksa "E" "Penzije".

"Teme dijaloga treba da budu i rješavanje pitanja nestalih Srba i pripadnika JNA, nekažnjavanje ratnih zločina nad Srbima, hapšenja Srba na osnovu potjernica i suđenja optuženim Srbima pred etnički motivisanim pravosuđem pravosuđem u Zagrebu i Sarajevu, u najvećoj mjeri na osnovu lažnih dokaza i lažnih izjava svjedoka saradnika", istakao je Linta.

On je dodao da je za te probleme potrebno osnovati kancelariju za pomoć osumnjičenim, optuženim i osuđenim Srbima, memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije počne da procesuira odgovorne za zločine nad Srbima.

Linta je pozvao Vladu Srbije da riješi stambeno pitanje svih prognanih lica koji su 26 i više godina podstanari ili žive u neljudskim uslovima.

On je podsjetio da je još 2012. godine pokrenut Regionalni stambeni program čije je cilj bio da se do 2017. godine obezbijede trajna stambena rješenja za sve prognaničke porodice na različite načine – otkupom seoskih kuća, otkupom stanova pod povoljnim uslovima, kupovinom montažnih kuća i dobijanjem građevinskog materijala za gradnju ili završetak kuća.

"Nažalost, Regionalni stambeni program u Srbiji se sprovodi veoma sporo. Do kraja 2021. godine biće stambeno riješeno svega oko 7.500 porodica", naveo je Linta.

On je dodao da se procjenjuje da ima više od 12.000 prognaničkih porodica koje još nisu riješile svoje stambeno pitanje.

"Zbog toga je važno da Vlada nastavi sa realizacijom Regionalnog stambenog programa dok se ne riješi ključno pitanje integracije. Takođe, sve prognaničke porodice koje su dobile stanove kroz različite programe treba da dobiju pravo otkupa svojih stanova i to pod povoljnim uslovima jer izgrađeni sredstvima međunarodnih organizacija", naglasio je Linta.

Svjetski dan izbjeglica obilježava se svake godine 20. juna. Ustanovljen je decembra 2000. godine odlukom Generalne skupštine UU, a obilježava se od 2001. godine.

Tagovi: