Kvadrata u užoj gradskoj zoni nema ispod 4.000 KM

Na najvećem gradilištu u Republici Srpskoj, u Banjoj Luci, trenutno se grade 103 stambeno-poslovna i poslovna objekta, a kvadrat stana u užoj gradskoj zoni se ne može naći ispod 3.900 – 4.000 KM.

Stambena gradilišta su na svakom ćošku, a omiljena destinacija za gradnju investitorima je Nova Varoš u kojoj otkupe zemljište sa starijom kućom koju sruše, “srede” novi regulacioni plan i na mjestu gdje je bilo jedno domaćinstvo nikne zgrada sa 60-ak stanova.

Infrastruktura, dakle, ostane ista zbog čega su u gradu sve veće gužve u saobraćaju koje su sada nesnosne.

Osim toga, investitorima je omogućeno da izgrade zgradu, a da uopšte ne urede prostor oko zgrade zelenilom.

Nadležne u Gradskoj upravi smo pitali koji standard, odnosno propis tačno definiše koliko zelenila mora investitor da obezbedi prilikom gradnje stambene zgrade. Svedoci smo da se zgrade izgrade bukvalno bez ijednog posađenog drveta, sa dominantnim betonom i eventualno jednim travnatim uglom u kojem je posađen grm.

– Način uređenja građevinske parcele definiše se regulacionim planom, urbanističko – tehničkim uslovima i projektnom dokumentacijom (projekat vanjskog uređenja), kao i podzakonskim aktima – Pravilnik o opštim pravilima urbanističke regulacije i parcelacije i dr – kratko kažu u Gradskoj upravi.

Odjeljenje za prostorno uređenje je prošle godine izdalo 45 građevinskih dozvola za izgradnju ovih objekata, a do juna ove godine izdate su 23 građevinske dozvole.

Investitori su tokom prošle godine uplatili više 19 miliona KM po osnovu naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta i rente. – Navedeni iznos se odnosi na sve izdate građevinske dozvole, a od čega veći dio čine uplate za kolektivne stambene i stambeno poslovne objekte – navode u Gradskoj upravi.

srpskainfo.com

Tagovi: