KUD „Piskavica“ proslavilo punoljetstvo: Banjaluka ponosna na čuvare tradicije

Koncertom u Banskom dvoru, Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica” sinoć je obilježilo 18 godina postojanja i rada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je prisustvovao ovom koncertu, kazao je da je tradicija ljepota koju treba čuvati, a Banja Luka je ponosna na sve čuvare naše tradicije i sve one koji ne daju da se zaboravi kako su naši narodi prije živjeli i čemu su se radovali.

Čestitajući im rođendan, gradonačelnik je istakao da KUD „Piskavica“ ne samo da održava našu tradiciju i gaji njene elemente, nego ih promoviše u cijelom svijetu što svjedoče i nagrade sa mnogih takmičenja.

-Iako epidemiološke mjere i virus korona nisu dozvolili da ova godišnjica bude obilježena sa stotinama učesnika i mnogobrojnom publikom, kako zaslužuje, i na ovaj skromniji način pokazali su zašto toliko dugo postoje – rekao je Stanivuković ističući da je u vremenu prolaznosti velika stvar opstati skoro dvije decenije.

U programu učestvovali su Narodni orkestar sa vokalnim solistima i pjevačkim grupama, te gosti Ivana Santrač i Ansambl ‘Kud koji’”.

Svečanom koncertu, uz gradonačelnika Stanivukovića, prisustvovali su i predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo, odbornici u Skupštine grada, te predstavnici gradskog resornog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu poliitku.

O Društvu

Kulturno-umjetničko društvo „Piskavica“ je osnovano 2002. godine i radi u istoimenom živopisnom potkozarskom mjestu Piskavica.

Društvo broji oko 190 članova svih uzrasta i profesija (učenici, studenti, radnici i penzioneri) koji rade u više sekcija. Sa peko 40 javnih nastupa godišnje KUD „Piskavica“ je jedno od najaktivnijih društava Republike Srpske.

Do sada su nastupali na mnogobrojnim događajima u zemlji, regionu i Evropi (Rusija, Belgija, Francuska, Njemačka, Bugarska, Češka, Italija, Austrija, Rumunija, Poljska i dr.).