Ljudi istraživali da li je ista temperatura lijevog i desnog testisa

Istraživanje koje mjeri da li postoji razlika u temperaturi između lijevog i desnog testisa jedan je od dobitnika ovogodišnje Nobelove Ig nagrade.

To je nagrada koja se dodjeljuje za naučne radove sumnjive svrhe, kao parodija na Nobelovu nagradu. Stručnjaci za plodnost Rodžer Mieuset i Buras Bengoudifa izmjerili su temperaturu testisa francuskih poštara, kako golih tako i obučenih. Ustanovili su da je lijevi testis topliji, ali samo kada muškarac ima odjeću.

Dobitnici Nobelove Ig nagrade objavljeni su na svečanosti na Univerzitetu Harvard, piše klix.ba.

U svom istraživanju "Toplotna asimetrija ljudskog skrotuma", objavljenom u časopisu "Human Reproduction", istraživači su objasnili kako je njihov eksperiment uključivao mjerenje skrotalnih temperatura posebnim sondama na svaka dva minuta.

Tačnije, zamolili su 11 poštara da stoje 90 minuta dok su mjerili temperaturu njihovih skrotuma. U drugom eksperimentu mjerili su temperaturu skrotuma 11 vozača autobusa dok su sjedili.

Iako su Nobelove Ig nagrade priznanja koja su na vrjednosnoj skali znatno ispod Nobelove nagrade, imena dobitnika objavljena su u časopisu "Annals of Nemobleble Research", a mnoge teme koje su obrađivali zapravo govore o ozbiljnim stvarima.

U ovom slučaju, druga su istraživanja pokazala da temperatura oko testisa može da utiče na plodnost muškaraca. Kvalitet muške sperme u zapadnom svijetu je u opadanju, ali malo se zna o tome kako je poboljšati.