Građevinci neće mijenjati cjenovnike dok ne pojeftini željezo: Cijena armature zabetonirala kvadrat

Građevinski materijal je poskupio i do 100 odsto, pa su skočile i cijene kvadrata u Republici Srpskoj, a u preduzećima koja punom parom grade nove stambene zgrade kažu da će stanovi pojeftiniti tek kad cijene željeza počnu padati.

Da u građevinskom sektoru imaju pune ruke posla potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je u junu ove godine izdato ukupno 117 građevinskih dozvola što je za 4,5 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Statističari su izračunali da je planirana izgradnja ukupno 499 stanova što je za 16,9 odsto više u odnosu na šesti mjesec prošle godine.

Velika potražnja, posebno za stanovima manje kvadrature, diktira tempo izgradnje, kažu u prijedorskom preduzeću “MB Modul”.

- Potražnja je i dalje u porastu i nadamo se da neće uskoro splasnuti. Izgradnja i prodaja stanova takođe doprinose privrednom oporavku. Sa druge strane kvadrati jesu poskupjeli jer je kompletan građevinski materijal poskupio u odnosu na prošlu godinu - rekao je za “Glas Srpske” direktor preduzeća “MB Modul” Milan Mamlić.

Naglasio je da će pojeftinjenje građevinskog materijala, u prvom redu armature biti prvi signal za pad cijena kvadrata, koje na pojedinim lokacijama u Banjaluci dosežu vrtoglavih 4.000 maraka.

- Armatura je ključna u ovom sektoru, a cijena je viša za 100 odsto u odnosu na prošlu godinu. Tek kada armatura pojeftini možemo se nadati korekciji cijena stanova - poručio je Mamlić.

U pojedinim firmama kažu da posla imaju, ali da je uglavnom riječ o završavanju već započetih stambenih objekata.

- Privodimo kraju zgradu koju smo ranije započeli i sve stanove u njoj smo prodali po starim cijenama. Najviše se traže stanovi od 50 do 60 kvadrata i to uglavnom kupuju mladi bračni parovi - rekli su u preduzeću “Marković invest”.

Dodaju da će pažljivo procjenjivati kada će početi novi posao i izgradnju novih stambenih objekata u skladu sa tržišnim kretanjima.

Parcele

Milan Mamlić kaže da su vlasnici parcela iskoristili poskupljenje građevinskog materijala pa su i oni korigovali cijene zemljišta.

- Primjera radi, kvadrat građevinskog zemljišta u Banjaluci prelazi 1.200 maraka. Kod nas u Prijedoru je cijena nešto skromnija, ali je skupo u odnosu na ono kako je bilo ranije - kazao je Mamlić.

Tagovi: