Godišnje besplatne parking karte za odabrane

Grad Banja Luka je u prošloj godini dodijelio 18 godišnjih besplatnih parking karata, ali nije poznato koja su lica ili firme dobile te karte. Godišnja parking karta košta 1.000 maraka, što znači da je Grad prošle godine poklonio 18.000 maraka nepoznatim licima i kompanijama.

Dodjeljivanje besplatnih parking karti je definisano Pravilnikom o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području Grada Banja Luka.

„Pravo na besplatnu godišnju parking kartu za sve zone imaju gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, šef kabineta gradonačelnika, predsjednik Skupštine Grada, odbornici u Skupštini grada i načelnici odjeljenja. U 2020. godini su svi oni iskoristili pravo na besplatnu kartu“, kazali su za naš portal u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik može dodijeliti 20 godišnjih besplatnih parking karata. Besplatne karte su u novom mandatu dodijeljene svim odborniciama osim Milku Grmuši (PDP) koji se odrekao prava na besplatnu kartu. Takođe, besplatnu kartu nisu uzeli gradonačelnik Banje Luke i šef
njegovog kabineta.

Potpredsjednik Skupštine Grada Saša Čudić smatra da praksu dijeljenja besplatnih parking karata ne treba mijenjati. Menadžer koji štedi na toalet papiru i koji stoji na portirnici da prebroja radnike bavi se poslom koji ne treba i takav sistem, smatra on, ne može očekivati
napredak.

„Ta ušteda na parking kartama nije značajna stavka kojom bi se mogao uvećati budžet. Govorimo o parking mjestima na kojima gradski funkcioneri parkiraju vozilo zbog obavljanja funkcionerskih dužnosti, a ne o garažama u kojima su vozila cjelodnevno parkirana. Odbornici nemaju službena vozila i vozaca, ali smatram da trebaju imati parking kartu za parkiranje u svim zonama“, kazao je Čudić.

Odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banja Luka Ivan Begić kaže da je besplatnu parking kartu poklonio nekome kome je ona potrebnija nego njemu.

„Nisam ulazio u detalje kada je to u pitanju i zbog čega je tih 20 karata. Možda upravo da se iskoristi i omogući pojedincima i  organizacijama besplatan parking, naravno ukoliko za tim postoji potreba. Vjerujem da će u svim sferama ići u uštede. Znam da jedna takva karta košta 1.000 KM i da Skupština Grada broji 31 odbornik. Matematika je dalje jasna“, istakao je Begić.

G. Dakić