Film o proboju Koridora - zapis o najslavnijoj bici VRS

Motiv za snimanje filma o proboju Koridora kroz Posavinu jeste da oda počast poginulim borcima i otrgne od zaborava jedna od najslavnijih bitaka i pobjeda koju je izvojevala Vojska Republike Srpske, rekla je danas na održanoj konferenciji za novinare povodom početka snimanja filma, autorka Slađana Zarić.

Istakla je da je film baziran na svjedočenjima ljudi koji su bili učesnici borbe iz različitih jedinica na različitim linijama fronta.
Zarićeva je istakla da će film pratiti dnevnu hronologiju na svim linijama fronta i da će prvi put biti i vizuelizacija borbe i prisjećanje na sve što se dešavalo na frontu.

Pred ekipom je obiman i zahtjevan posao, a poseban problem je nedostatak dnevnih izvješataja po jedinicama koji više ne postoje – navela je Zarićeva i dodala da će zbog toga, ključnu ulogu imati svjedočenja učesnika bitke sa kojima su u toku intervjui u Banjaluci.

Navela je da će radnja filma obuhvatiti period od trenutka kada trupe Hrvatske vojske prelaze Savu.

Od tada počinjemo da pričamo šta se dogodilo jer se zaboravlja, pogotovo u Srbiji, da je u to vreme poginuo veliki broj vojnika iz Srbije, odnosno iz vojne pošte iz Vranja. Tada su ubijena 32 mladića. Imamo i priču o logorima, stradanju srpskog stanovništva u Derventi, Odžaku, Sijekovcu i drugim mestima, te nedostatku kiseonika za bebe u banjalučkoj bolnici – rekla je Zarićeva.

Zarićeva je istakla da ju je tokom nekoliko dana snimanja svjedočenja učesnika bitke najviše fascinirao tadašnji moral vojnika.
Svedočenja vojnika koji su se borili i videli koliki je otpor pružan i kolike gubitke je imao neprijatelj govore koliko su besmislene priče o političkoj podeli. Da je bila politička podela ne bi bilo više od 1.000 mrtvih – dodala je Zarićeva.

Film o proboju Koridora biće sličan njenim ranijim ostvarenjima inspirisanim ratnim događajima kao što su „Ratne priče sa Košara“ ili „Ratne priče sa Paštrika“.
Kao i u tim slučajevima, biće to dokumentarno-igrana, odnosno narativna forma. Još ne znam kako će se zvati film, ali razmišljala sam da to bude ratne priče sa Koridora. O tome ću još da razmislim – rekla je Zarićeva.

Film se snima u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Vojno-filmskog centra „Zastava film“, odnosno Ministarstva odbrane Srbije i Radio-televizije Republike Srpske.
Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica kazao je da će film sačuvati od zaborava herojski podvig srpskih boraca i da je proboj Koridora značio „kiseonik“ za zapadni dio Republike Srpske.

Bitka nije bila samo kiseonik za 12 beba, već je to bio „kiseonik“ za cijeli zapadni dio Republike Srpske – naveo je Kojić.

Milan Trbojević, direktor Programa Radio televizije Republike Srpske rekao je da je zadovoljan činjenicom da televizija učestvuje u jednom ovako važnom projektu.
Može se reći da je ovaj film nastavak filma, koji je snimila naša kolegica Snježana Brezo „Dah života“ – naveo je Trbojević.
Stručni konsultanti autora filma su general Vojske Republike Srpske Boško Kelečević i pukovnik Rajko Čkonjević, a za logističku podršku zaslužan je Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Vojna operacija koja je okončana probojem koridora trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na prostorima cijele Posavine. Probojem je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika.

U akciji „Koridor 1992“ poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, a ranjeno je 1.918 boraca.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

žOvom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.