Evropski dan jezika u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS

JU Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske trianaestu godinu zaredom obilježava Evropski dan jezika, dan evropskog plurilingvalizma i multikulturalnosti.

Prigodne svečanosti, s ciljem da kod publike svih uzrasta probude interesovanje za učenje jezika, pratiće obilježavanje ovog, za evropske integracije, važnog događaja koji će biti održan 25. septembra.

Ove godine program sadrži:

 1. Dva konkursa za učenike osnovnih škola iz Banjaluke: 
- literarni pod nazivom Pričajmo istim jezikom (od četvrtog do devetog razreda) i
- likovni konkurs Simboli evropskih gradova (od prvog do devetog razreda)

Radovi će biti kategorisani prema uzrastu:
- učenici prvog, drugog i trećeg razreda
- učenici četvrtog, petog i šestog razreda 
- učenici sedmog, osmog i devetog razreda

2.  Radionicu za profesore stranih jezika pod nazivom Socijalne i radne forme virtuelne i nastave u učionici koju će, putem Big Blue Botton platforme, realizovati Aljoša Preradović iz pedagoškog odjela Glosa centra za njemački jezik (od 18.00 do 19.30).
    Opis radionice

Epidemija virusa korona unijela je brojne izazove u školstvo i nastavni proces. Učitelji, nastavnici i profesori bili su prinuđeni preko noći da pređu na nastavu na daljinu i pokazali su da su spremni za ovaj vid nastave.

Na ovom seminaru na daljinu, koji će se održati putem virtuelne učionice BBB (Big Blue Button) predavači će imati priliku da se  upoznaju sa prednostima koje ovaj oblika nastave nudi i uvidjeti  da nije neophodno držati samo frontalnu nastavu u virtuelnim učionicama, nego da je moguće koristiti sve druge forme rada. Cilj ovog seminara, predviđenog za nastavnike i profesore stranih jezika, jeste olakšavanje pripreme i sprovođenja nastave na daljinu.

3. Igra memori Evropske države i simboli (od 10 do 12 časova). Igra podrazumijeva na foreksu  štampane simbole i zastave evropskih država. Učesnici igre povezuju parove za što kraće vrijeme.

4. Sajam jezika (od 10.00 do 13.00)
     Škole stranih jezika, Instituti i jezički centri na štandovima će promovisali programe svog rada, ponudu kurseva i kulturne aktivnosti. Aiba lingvistički centar, Francuski institut u Bosni i Hercegovini, Ruski kulturni centar, Glossa centar za njemački jezik, , Oxford edukativni centar, Dialog centar za strane jezike

5. Dodjela nagrada za literarne i likovne konkurse (12 časova) ispred biblioteke

6. Učimo riječi
Na Informativno pozajmnom odeljenju posjetioci će moći da se upoznaju sa nazivima predmeta na stranim jezicima.

Tagovi: