Dvije ljute rane muče Gradiščane trideset godina nakon odbrane Srpske

Polaganjem vijenaca i cvijeća i paljenjem svijećana spomen-kompleksu u Bok Jankovcu, odata je počast šesnaestorici srpskih boraca koji su  8. Avgusta 1992.godine poginuli braneći Gradišku i Republiku Srpsku.

Boreći se protiv jedinice hrvatske vojske, koja je preforsirala Savu uz prećutnu podršku mirovnjaka, osim šesnaest poginulih boraca ranjena su još 22 pripadnika Gradiške lake brigade.

 

 

Miodrag Kević, tada komandant Drugog bataljona, komandovao je borbenom grupom za čišćenje terena. Izgubio je osam boraca, a među dvanaestoricom ranjenih bio je i on.

- Neprijatelj je bio daleko brojniji. Imali su namjeru da prodru do Banja Luke i dalje da mobilišu nesrpsko vojno sposobno stanovništvo i da Republiku Srpsku presjeku na dva dijela. Kod njihovih likvidiranih boraca nalazili smo rezervne uniforme i naoružanje što je bio nedvojben znak da su namjeravali duže ostati na ovom području - rekao je Kević.

 

 

Prema njegovim riječima neshvatljivo je da ni trideset godina od bitke na Bokovima i agresije hrvatske vojske sa vidnim elementima zločina domaće pravosuđe nije reagovalo.

- I ne samo to, neshvatljivo je da ovaj dan nije uvršten u kalendar značajnijih datuma za Republiku Srpsku. Zbog toga smo veoma ogorčeni - rekao je Kević.

 

 

Sa Kevićem se slaže i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić. Potvrđuje da je za njegovog mandata gradska uprava tri puta od resornog ministarstva tražila da se bitka i pobjeda na Bokovima uvrsti u kalendar značajnijih datuma za Republiku Srpsku.

- Ovdje nije samo branjena Gradiška, već i Republika Srpska. Postojala je namjera naprijatelja da napravi klin, odavde iz Bok Jankovca te iz pravca Kozarske Dubice i da se sastanu sa snagama iz Krajine, odnosno Bihaća. Naši heroji im to nisu dozvolili. Ovaj događaj mora biti od republičkog značaja i ne smijemo dozvoliti da se negira jednim rješenjem da imamo previše događaja od republičkog značaja - rekao je Adžić.

 

 

Iako Gradiška ima pet poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nije postignuta politička volja da se bitka u Bokovima proglasi događajem od republičkog značaja. Aktuelni potpredsjednik Narodne skupštine RS, inače Gradiščanin, Denis Šulić, najavio je svojevrsni pritisak da se odluka promijeni.

- Kada sam postao narodni poslanik, odmah sam u prvoj godini mandata postavio pitanje resornom ministarstvu i dobio sam nezadovoljavajući odgovor. Najavljujem novi apel i svojevrsni pririsak i sa moje strane i uz pomoć kolega narodnih poslanika da ljudi iz ministarstva promijene svoju odluku i da ovo uvaže kao jedan od značajnih datuma za Republiku Srpsku - rekao je potpredsjednik Šulić, najaviviši da u tom pravcu ima i podršku predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

 

 

Bokovi su dobili naziv po boku koji čini rijeka Sava. To je četiri kilometra nizvodno udaljeno mjesto od grada, koje se hrvatskoj jedinici „Bojna Berbir“ učinilo najpovoljnije za prelazak i formiranje mostobrana. Šesnaest hrabrih srpskih vojnika položilo je svoje živote i daleko brojniji neprijatelj je odvraćen. Zašto su izostale pravosudne i političke aktivnosti, to niko u Gradišci ne zna, ali osjeća gorčinu upravo na dan kada u tišini treba odati počast hrabrim borcima.

Boško Grgić