Dom zdravlja uvodi novinu u rad stomatološke službe: Kod školskog zubara do ponoljetstva

Od 1.novembra sva djeca do 18 godina starosti će, u zavisnosti od naselja u kojem žive, ići kod zubara u jednu od osam stomatoloških ambulanti koje se nalaze u osnovnim školama.

U pitanju je promjena u organizaciji rada stomatološke službe Doma zdravlja Banjaluka, sa ciljem, kako su rekli u ovoj ustanovi, da se obezbijedi bolja  dostupnost ove usluge za građane.

Trenutno djeca do šeste godine i srednjoškolci su kod zubara išli u ambulante koje se nalaze u Poliklinici, dok su osnovci bili raspoređeni po školskim stomatološkim ambulantama. Od početka idućeg mjeseca to bi trebalo da se promijeni.

-Izmještanjem specijalističke ambulante dječje i preventivne stomatologije sa lokaliteta Poliklinike u školske ambulante, djeca do šest godina starosti, će biti raspoređena i to po mjestu stanovanja i po upisnim područjima u osnovne škole. Na primjer, ambulanti u OŠ „Branko Radičević“ pripadaće djjeca iz mjesnih zajednica: Starčevica, Ada, Vrbanja, Debeljaci, Obilićevo 1 – objasnili su u Domu zdravlja.

Napomenuli su da će se učenicima srednjih škola stomatološke usluge isto pružati u pripadajućim školskim ambulantama.

-To znači da će djeca nakon upisa i pohađanja srednje škole nastaviti dolaziti u svoju školsku stomatološku ambulantu kojoj su pripadali dok su išli u osnovnu školu. Na primjer, djeca koja su pripadala OŠ „Sveti Sava“ do devetog razreda osnovne škole nastavljaju i kao srednjoškolci, bez obzira koju su srednju školu upisali, da stomatološke usluge dobijaju u stomatološkoj ambulanti u školi na Laušu. Na taj način ćemo obezbijediti bolju dostupnost usluga dječje i preventivne stomatologije i djeci srednjoškolskog uzrasta, jer su oni do sada nakon završetka osnovne škole ove usluge ostvarivali u opštoj stomatologiji u polivalentnim ambulantama na Poliklinici. Ovaj način pružanja usluga se pokazao kao manjkav zbog stvaranja velikih gužvi jer su velikom broju djece, ali i odraslih osoba bile potrebne stomatološke usluge – precizirali su u Domu zdravlja.

U ovoj ustanovi su rekli da je analiza podataka dobijenih sistematskim pregledom šestogodišnjaka pokazala da karijes mlječnih zuba ima 76,54 odsto djece, piše Srpskainfo.

-U istom uzrastu 50,1 odsto dece ima karijes ranog djetinjstva što podrazumijeva da imaju više od pet oboljelih mlječnih zuba. Pregled zuba dvanaestogodišnjaka pokazuje da je kod ovog uzrasta prosječno, svako djete ima 3,51 oboljelih zuba – naveli su u ovoj ustanovi.

Raspored školskih stomatoloških ambulanti

Stomatološke ambulate su rasporođene u školama „Vuk S. Karadžić“, „Branko Radičević“, „Ivo Andrić“, „Sveti Sava“, „Borisav Stanković“, „Georgi Stojkov Rakovski“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Desanka Maksimović“.

-U školskim stomatološkim ambulantama se rade preventivne mjere zaštite zdravlja zuba i usta, pregledi i popravke, lječenje i ako je neophodno vađenje zuba – rekli su u  Domu zdravlja i poručili da je planirano i dalje proširenje mreže školskih stomatoloških ambulanti.