Doktor sa zdravim idejama i konkretnim djelima

BANJALUKA – Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju “Dr Miroslav Zotović” bez premca je najbolja zdravstvena ustanova u Srpskoj. U ovoj ustanovi godišnje se izvede više operativnih zahvata nego u sva četiri klinička centra u BiH – Banjaluka, Sarajevo, Mostar i Tuzla.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi dobija se kompletna dijagnostika, izvode se sve vrste ortopedske hirurgije, operacije kukova, koljena i ligamenata, nakon čega pacijenti imaju sve vrste rehabilitacija, kao i usluge baromedicine i drugih tretmana.

Najveće zasluge za sve to nosi prvi čovjek Instituta Goran Talić koji dvije decenije rukovodi ovom zdravstvenom ustanovom. Na ovogodišnjim lokalnim izborima prvi put će se okušati i u političkim vodama kao kandidat SNSD-a za odbornika u Skupštini grada Banjaluka.

 

 

Priznanje kolega ima najveću težinu

U podršku ne sumnja, iako bi mali problem mogao biti to što na glasačkom listiću piše njegovo puno ime i prezime, a brojni sugrađani ne znaju kako se on zove. Zašto? Zato što ga svi znaju i zovu jednostavnim i prisnim nadimkom - doktor Tala. Da izborna pravila dozvoljavaju da na listiću stoje nadimci, njegov rezultat bi sigurno bio i višestruko bolji od očekivanog.

Priznanje kolega ima najveću težinu, a on je dobitnik nagrade Komore doktora medicine Republike Srpske za organizaciju zdravstvene zaštite, a ponosan je i na Plaketu Grada Banjaluke koju je dobio kao najuspješniji menadžer u oblasti zdravstva.

Da su ta priznanja opravdana i u pravim rukama svjedoče rezultati Instituta „Dr Miroslav Zotović“ kroz koji dnevno prođe i po 1.500 pacijenata, od čega je 750 na ležanju, dok ostali prolaze kroz dnevnu bolnicu ili dolaze na terapije kao eksterni pacijenti.

„Institut funkcioniše na dvije lokacije. Glavna lokacija su Trapisti, druga je Slatina koja je jedno od najznačajnijih banjskih lječilišta u Srpskoj, a do Dana Republike bi svoja vrata trebao da otvori i Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice u Banjaluci“, kaže doktor Tala.

On ističe da je zahvaljujući Vladi Srpske, Institut dobio park šumu Slatina koja se prostire na više od 350 dunuma kroz koju se protežu trim staze i prostori za vježbanje koji služe za pulmološke i kardio rehabilitacije.

 

 

Nije svaki projekat za predizborne svrhe

Kada je riječ o Banjsko-rekreativnom centru Srpske Toplice poznatijem kao banja Šeher, on podsjeća da je Institut tu banju kupio od Banke Srpske prije pet, šest godina i krenuo u rekonstrukciju.

„Na oko 7.500 kvadrata smo napravili zatvoreni i otvoreni bazen koji su povezani, terapijski bazen i dječiji bazen, zatim saunu, tursko kupatilo, sve vrste terapija, ljekovito blato... Prostor je praktično gotov, slijedi opremanje i planiramo ga staviti u funkciju za jedan od naših praznika poslije Nove godine“, precizira on, dodajući da je sve možda moglo već biti gotovo, ali da su željeli da pokažu da to nije projekat koji se radi u predizborne svrhe.

O njegovim menadžerskim kvalitetima svjedoči činjenica da je sada već daleke 2003. godine kada je došao na čelo Instituta u njemu bilo zaposleno 218 radnika, dok sada ima 1.054 zaposlena.

„Trenutno imamo 105 ljekara, 240 fizioterapeuta, 240 medicinskih sestara, 60 radnih terapeuta, 10 psihologa i nekoliko socijalnih radnika. Naša praksa je da primamo najkvalitetnije ljudi. Samo terapeuti koji tokom pripravničkog staža dobiju najviše ocjene mogu da računaju na zaposlenje“, kaže Tala.

Kao posebnu karakteristiku i kvalitet ističe to da u ovoj ustanovi rade uglavnom mladi ljudi koji međusobno sklapaju brakove, zbog čega kaže i da je Institut porodična firma.

„To podiže odgovornost, ljubav i posvećenost ustanovi. Moja majka je počela i završila svoju karijeru u Institutu. Kada je ona otišla u penziju došao sam ja. Sva moja sjećanja su vezana za Institut i posvećen sam toj ustanovi“, kaže on.

Ljubav i posvećenost rodnom gradu

Pored Instituta, doktor Tala ne može da sakrije svoju ljubav i posvećenost rodnom gradu. Njegov grad je to pokazao kada mu je 2018. godine povodom Dana grada dodijeljena nagrada Ključ grada sa poveljom „Počasni građanin grada Banjaluke“.

Upravo želja da pruži svoj lični doprinos razvoju i uređenju i da Banjaluci vrati za to što se u njoj ostvario na ličnom i profesionalnom planu, opredijelila ga je da prihvati poziv lidera SNSD-a Milorada Dodika da bude kandidat za odbornika.

„Banjaluka je za mene najljepši grad na svijetu, a Vrbas je najljepša rijeka na svijetu. Vrbas mora postati tema o kojoj se priča na Skupštini grada, jer predstavlja neprocjenjiv dragulj i bogatstvo. Umjesto da se od njega napravi najveći turistički potencijal i posebna privredna grana, Vrbas se pretvara u deponiju. Institut „Dr Miroslav Zotović“ je jedna od rijetkih, ako ne i jedina ustanova koja ima instalisane separatore otpadnih voda prije nego što se uliju u Vrbas. To ne smije da bude izuzetak, već pravilo i obaveza svih institucija i svih pojedinaca“, poručuje doktor Tala.

 

 

Vrbasu treba domaćinski odnos

On podsjeća da je vlasnik privatne kompanije koja je brigom i pažnjom privukla hiljade stranih turista na obale rijeka Ribnik, Pliva, Sana i Janj koje su po svojoj čistoći postale prepoznatljive u cijelom svijetu i postale prepoznatljive destinacije za sportski ribolov.

„Ne postoji nijedan razlog da to ne postane i naš Vrbas sa svojim ribljim fondom i prirodnim bogatstvom ogromnih razmjera. Od njega se može i treba napraviti ribarski raj, a za to je potreban samo domaćinski odnos“, zaključuje on.

Na kraju daje interesantan odgovor na pitanje zašto u ovoj predizbornoj kampanji, za razliku od gotovo svih ostalih kandidata, ne iskače po „fejsbucima“ i drugim društvenim mrežama.

Poznat sam po tome da o tehnologiji ne znam ništa i da ne znam čak poslati mejl. Imam primitivni telefon, ali imam mnogo zdravih ideja. Možda baš zato što o društvenim mrežama ne znam ništa“, kaže doktor Tala.

D. Momić

Tagovi: