Delegirani predstavnici u radnu grupu za izradu zakona o popisu stanovništva

Republički zavod za statistiku delegirao je svoje predstavnike u radnu grupu za izradu prijedloga zakona o popisu stanovništva u BiH, posebno vodeći računa o tome kako se ne bi ponovile negativnosti koje su pratile prethodni popis, rečeno je u ovom zavodu.

Predstavnici Republičkog zavoda za statistiku će u toj radnoj grupi, u kojoj su i predstavnici Agencije za statistiku BiH i Federalnog zavoda za statistiku, voditi računa i o obaveznom poštovanju ustavnog uređenja i nadležnosti Srpske i BiH, shodno ranijem zaključku Vlade Srpske.

U Republičkom zavodu za statistiku podsjetili su da je Vlada Republike Srpske na sjednici u novembru 2019. godine donijela zaključak kojim se daje saglasnost da se pristupi izradi nacrta novog zakona o popisu stanovništva u BiH, uz učešće i saglasnost nadležnih predstavnika Republike Srpske.

U zaključku je naveden uslov da se pri izradi nacrta zakona obavezno poštuju ustavno uređenje i nadležnosti BiH i Republike Srpske.

Republika Srpska nije priznala rezultate popisa stanovništva BiH iz 2013. godine koje je objavila Agencija za statistiku BiH zbog metodologije obrade podataka, pri čemu je posebno sporno bilo pitanje o broju stalnih, odnosno rezidentnih stanovnika u BiH.

Tadašnji direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković objasnila je da je "nešto ispod 200.000 osoba obuhvaćeno popisom i uvršteno u rezidentne stanovnike, a nije to trebalo biti".