Da li su atletičari u Gradišci istrčali počasni krug?

Odradili su šest polumaratona i Gradišku svrstali na evropsku atletsku mapu i najavili kraj. Aleksandar Raca, predsjednik Atletsko-rekreativnog kluba „Gradiška“ i cijenjeno ime među srednje i dugoprugašima u regionu, odlučio je da se posveti ličnoj karijeri i napusti rodni grad. Otišao je u Sloveniju.

Na  sličan korak odlučio se i Dejan Jakeljić, direktor dosadašnjih polumaratona i lokomotiva gradiških atletičara.
Jakeljić se zaposlio u Poreču. Ne misli da se više bavi organizacijom i finansijama velikih trkačkih smotri u gradu na Savi.


- Od 2015. godine do marta ove godine smo organizovali šest polumaratona i tri humanitarne trke. Išli smo na dosta trka u regionu, družili se sa ljudima, oni nama uzvraćali na našem terenu. Do sada smo imali malu finansijsku podršku od lokalne zajednice, a kap je prelila ove godine kada smo jedva zatvorili finansijsku konstrukciju polumaratona - rekao je Aleksandar Raca.


Atletičari su nezadovoljni i tretmanom prilikom vrednovanja sportskih rezultata i dometa. Za šest godina uspješnog rada, tvrdi Raca, samo jednom su dobili plaketu na završnoj godišnjoj manifestaciji izbora najboljih sportista, sportskih organizacija i radnika u Gradišci i to za organizaciju drugog po redu polumaratona.


- I dalje ću se baviti ovim sportom, trčaću rasterećeno jer se prestajem baviti organizacijom velikih mitinga. Položio sam i ispit za spasioca na vodi, time ću se baviti u Sloveniji, a do kraja ovoga mjeseca trčaću u Mariboru, Čakovcu i u Austriji i to kraće staze - odlučan je Aleksandar Raca, sportista koji se nakon uspješne fudbalske karijere odlučio za srednje i duge atletske pruge.


Još dvoje mladih gradiških atletičara nastupaju u drugoj sredini. Atletičarka Katarina Čubrilo i mladi trkač Miloš Klindo takmiče se u dresovima AK „Prnjavor“.
Gradiška ima sjajne uslove u dvorani „Arena“, gdje treniraju i takmiče se brojne košarkaške, odbojkaške i rukometne ekipe, te sportisti koji treniraju borilačke vještine.


I Gradski stadion „Velimir Sombolac“, koji u svom sastavu ima atletske staze, nudi idealne šanse sportistima, pogotovo fudbalerima i atletičarima.
Gradiški atletičari za treninge mogu koristiti i renovirani avski nasip, koji je idealan za rekreativni sport, te brojna mjesta u prirodi, pogotovo na Kozari.


Ostaje nada da će kraljica sportova opstati u gradu na Savi i da će doživjeti omasovljenje i popularizaciju. Bila bi velika sporsta šteta i nepravda da se atletika u Gradišci ugasi, jer je ovaj grad krupnim slovima već upisan na atletskoj mapi i kalendaru u regionu.

B. Grgić