„Čudesna priča o Helen Keler“ odigrana u Banjaluci i Derventi

U Domu omladine u Banjaluci i u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ u Derventi, odigrana je predstava „Čudesna priča o Helen Keler“.

Ova multimedijalna priča putem efekata, kratkih video klipova i naracije glumaca prati život „nesvakidašnje heroine“ Helen Keler koja je bila slijepa i gluva, ali uprkos tome savladala je mnoge prepreke – naučila je komunicirati, završila je školu i fakultet, te je ostala zapamćena ne samo kao osoba koja je senzibilizirala javnost o problemima osoba sa oštećenim vidom i sluhom, nego i kao književnica.

Pored mladih glumaca iz DIS pozorišta (Aleksandra Vasiljevića, Tamare Marić, Vedrane Malić, Anje Banjac i Anabele Zrnić) značajnu ulogu je ostvarila slijepa književnica Borka Tadić koja je izvela adaptiranu verziju svoje monodrame „U znaku bijelog štapa“.

Scenario za ovu poučnu predstavu potpisuje Ognjen Bogdanović, režiju Novica Bogdanović, dok je direktor produkcije Želimir Radinović.

Predstava je u oba grada pozdravljena velikim aplauzom i čini se da je 40 minuta bilo malo da ispriča sve o Helen Keler, ali dovoljno da se publika zainteresuje i nauči nešto o osobama sa invaliditetom, što je i bio cilj kako DIS pozorišta mladih, tako i Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.