Četveročlana porodica dobro može živjeti od šibe

Korparstvo je stari zanat koji se oslanja na poljoprivredu - sirovina za pletenje korparskih proizvoda, košaračka vrba, uzgaja se u Posavini. Stare zanatlije imaju sopstvene plantaže, a korpe se najviše pletu zimi, kada na selu za poljoprivrednike ima najmanje posla.

Petar Pivašević iz Tišine kod Šamca korparstvom se bavi 48 godina. Zanat je izučio kod ujaka, jer je, kaže, kao petnaestogodišnjak više volio da radi nego da ide u školu. Danas mu ovaj zanat donosi dobar prihod, a posla, kaže, uvijek ima.

- Od korparstva se može dobro živjeti, preko 1.000 maraka može se zaraditi mjesečno, a ako radiš krupniju robu, nameštaj, možeš zaratiti i mnogo više - priča Petar.

On od vrbovog pruća, šibe, izrađuje razne ukrasne i upotrebne predmete, od korpica za cvijeće do baštenskih garnutira. Šibom može “oplesti” i razne predmete - od flaša i balona za rakiju do buradi, što je u posljednje vrijeme i veoma traženo.

- Imam stalne kupce, za jednog čovjeka radim 25 godina, a preko njega i još nekoliko nakupaca moji proivodi idu i u inostranstvo - kaže Petar i dodaje da trenutno radi i za neke hipermarkete, po nacrtima koje mu dostave.

U korparstvu je potpuno zaokružen proizvodni proces, korpari sami uzgajaju košaračku vrbu koju prerađuju u sirovinu za pletenje. Pivašević ima plantažu na površini osam dunuma. Prosječan prinos je oko četiri tone šibe po hektaru i to u potpunosti zadovoljava obim njegove proizvodnje.

Petru u pletenju povremeno pomažu i sinovi, koji se inače bave nekim drugim poslom. Želio bi, kaže, da ima šegrte i da još neko počne da se bavi ovim zanatom od kojeg četvoročlana porodica može dobro da živi.

- Mladi odlaze u inostranstvo, neće da uče ovaj zanat, kažu da je težak. Ja kažem da nije, za dva mjeseca se sve može naučiti, a kada se ruke naviknu, jedna korpica se može isplesti za pola sata - kaže Petar.

Šamac ima stogodišnju tradiciju korparske proizvodnje. Do posljednjeg rata plantaže industrijske vrbe zauzimale su više od 200 hektara. Danas tek desetak korpara vrbu uzgaja na nešto više od 30 hektara.