Bogdanić zbog tvita tužio bivšeg sekretara SDS-a u Tesliću

Bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Tesliću i direktor zdravstveno-turističkog centra „Banja Vrućica“ Dragan Bogdanić tužio je bivšeg sekretara OO SDS-a u Tesliću Sinišu Đurića zbog - tvita.

Đurić je 22. avgusta objavio tvit: „Bolesnik je putem direktorice vrtića ucijenio odbornicu SDS-a, dijete palog borca, da ima rok od 5 dana da istupi iz SDS-a i potpiše za SNSD. Pored izbornog debakla i svega što je u javnosti izašlo o njemu i dalje nastavlja sa istim metodama. Psihopata.“

Nakon toga je uslijedila Bogdanićeva tužba jer se bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite RS prepoznao u tvitu u kojem nije spomenuto njegovo ime. Traži 2.000 maraka na ime naknade štete zbog klevete. Bogdanić je u tužbi naveo da će po potrebi tražiti vještačenje neuropsihijatra koji će da utvrdi „nastanak, dužinu, trajanje i jačinu duševnih bolova zbog izvršenih kleveta“.

Đurić za mojabanjaluka.info kaže da ga je Bogdanić tužio zbog tvita u kojem ga nije pomenuo imenom i prezimenom. On dodaje da bi Bogdanić morao biti identifikovan u tvitu da bi Zakon o kleveti mogao da se primijeni na ono što je napisao.

- Nisam napisao ni inicijale, ni ime ni prezime. Nije mi jasno zašto se u tome pronašao. To neka Bogdanić objašnjava na sudu. Konsultovao sam se sa advokatom i jasno je da Bogdanić nema nikakvog osnova za ovu tužbu - kazao je Đurić.

Tužba za klevetu

On dodaje da je Bogdanića prijavio u junu prošle godine za zastrašivanje. Kao sekretar OO SDS-a u Tesliću dobijao je, kaže, redovne prijetnje „od Bogdanićevih saradnika“.

- Kada su počeli da prijete i mojoj porodici, prijavio sam to. Dobio sam odgovor od Tužilaštva o nesprovođenju istragu, jer sam naveo da je to zastrašivanje, a ne ozbiljne prijetnje. Nakon što sam ga prijavio, prijetnje su prestale. Ovo je sada nastavak tog zaastrašivanja - tvrdi Đurić.

Dragan Bogdanić za portal MojaBanjaluka.info kaže da od sada tuži svakoga ko napiše ijednu neistinitu riječ.

- Zna Đurić dobro zašto sam ga tužio. Imam ja njegovih objava na pretek i mnogo gorih od ove pomenute - rekao je Bogdanić.

Tužbe zbog tvita i retvita

Ovo je drugi slučaj tužbe zbog objave na društvenoj mreži „tviter“. Podsjećamo, bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i savjetnik predsjednika Srpske za politička pitanja Dragan Kalinić tužio je prošle godine funkcionera SDS-a Kostu Petrušića zbog tvita i novinara Darka Momića zbog retvita.

Petrušić je 31. oktobra prošle godine na „tviteru“ napisao: „Zbog pronađenog Dejtonskog sporazuma prvouhapšeni je trebao biti Dragan Kalinić, a ne Ž. K.“ Istog dana Petrušićevu objavu je „retvitovao“ Momić, a kasnije je i sam postavio jedno „tviter“ pitanje: „Je l’ iko objavio da je Ž. K. kod koga je pronađen Dejtonski sporazum u stvari Željko Kuntoš, dugogodišnji vozač Dragana Kalinića?“ Kalinić zbog ova dva tvita i jednog retvita traži 5.000 maraka naknade za nanošenje duševne boli.

- Kad sam dobio i pročitao tužbu, u prvi mah nisam mogao da vjerujem, pa me potom obuzeo neobuzdan smijeh, a na kraju je preovladao prezir, ogroman prezir. Moj prijatelj koji je sastavio odgovor na tužbu je to sjajno uradio i siguran sam da sudu neće preostati ništa drugo nego da tužbu odbaci - rekao je Momić ranije.

Hrvatska policija privela je prije nekoliko dana novinara portala index.hr Gordana Duhačeka zbog korišćenja skraćenice za „Svi policajci su kopilad“ i satirične obrade pjesme „Vilo Velebita“. Jedan Duhačekov „tvit“ objavljen je prošlog ljeta, a drugi prije nekoliko nedelja.

Goran Dakić