Boem kolač: Neodoljiv spoj mekih kora i pjenastog fila

Sastojci za 2 kore:

10 bjelanjaka

10 kašika šećera

4 kašike brašna

100 gr neskvika, čokoleve, ili nešto slično tome, ako se nema može i kakao da zamijeni (4 ravne kašike)

200 gr mljevenih oraha

Krem:

500 ml mlijeka

10 kašika šećera

10 žumanjaka

4 kašike brašna

vanila po želji

200 gr maslaca ili margarina

Glazura:

100 gr crne čokolade

3 kašike ulja

2 kašike mlijeka

Za posip po želji: orasi (može i ne mora)

Priprema: 

Ulupati po 5 bjelanjaka sa 5 kašika šećera da se dobije jaka pjena. Dodati 50 gr neskvika, 100 gr mljevenih oraha i 2 kašike brašna. Sve lagano sjediniti i istresti u obložen veliki pleh od rerne (40x30cm) i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni. Peći između 15 i 20 minuta.

Vidjećete da je korica gotova kada ivice počnu da se stežu, tu pazite da ne pretjerate pa cijela kora bude tvrda. Možete mutiti i sve odjednom sastojke za koru pa podijeliti na 2 dijela.

Pečena oba biskvita ohladiti i presjeći po širini, da se dobiju po dvije manje kore i tako dobijete 4 korice veličine pola velike tepsije.

Umutiti šećer, žumanjce i brašno sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti na laganu vatru da provri. Zakuvati žumanjce i uz stalno miješanje skuvati fil i ostaviti da se ohladi. Ulupati maslac sobne temperature, pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.

Između korica nanijeti fil, na svaku koru po 1/3 fila, na gornju se ne maže. Ako vam je lakše namažite svaku koricu posebno i onda ih naslažite jednu na drugu, da vam na svakoj bude jednako fila, kako god da vam je lakše.

Otopiti na pari ili u mikrotalasnoj čokoladu sa uljem i mlijekom pa premazati kolač. Ostavite nekoliko sati da odstoji pa poslužite. Uživajte!

Tagovi: