Biciklijada „Dr Borislav Šokčević“ održana u Gradišci

Nakon četvorogodišnje pauze, u Gradišci je ponovo održana biciklijada, ovaj put nazvana po velikom humanisti i začetniku biciklističkog sporta u ovom gradu, dr Borislava Šokčevića.


Sve je počelo vožnjom mališana na poligonu, na platou Kulturnog centra, a potom se oko 500 biciklista uputilo gradskim ulicama prema Kozincima, te prema 12,5 kilometara udaljenom cilju na Jezeru Laminci.
Danka Mirjanić iz Turističke organizacije Gradiška kaže da se sve odvija po planu, od vremenskih uslova do broja prijavljenih učesnika.

 


- Prijavio se veliki broj učesnika iz Banje Luke i drugih gradova, očekujemo oko 500 učesnika. Posebno imponuje veliki broj mališana koji su vozili na poligonu. Biciklijada promoviše zdrav život, Gradišku i naša sela i prelijepo Jezero Lamince - rekla je Mirjanićeva.

 


Nekoliko prethodnih biciklijada za života je organizovao dr Borislav Šokčević, veliki humanista, ljubitelj sporta i umjetnosti. Današnju manifestaciju podržali su njegovi prijatelji i članovi porodice. Profesorica Slobodanka Gajić kaže da je ovo dug prema Borislavu Šokčeviću, koji nije zaboravljen.

 


- Doktor Boro je organizovao prvu biciklijadu, bio je veliki stručnjak, humanista, slikar i čovjek velikih djela. Zadužio je mnogo našu Gradišku i na najljepši način mu odajemo počast - rekla je Gajićeva.


Među mladim biciklistima je i sedamdesetogodišnji Milan Vujatović. Došao je iz četiri kilometra udaljenog Kruškika. Izračunao je da će dok doveze 12,5 kilometara do Laminaca i u povrtaku do kuće biciklom prevesti više od 30 kilometara.

 

- Želim da dokažem da i stari čiča može voziti bicikl. Doduše u korpi imam flašicu rakije i pola litre mineralne vode. Nadam se da ću uz put vidjeti i pokoju snašu i ja sam svoj cilj ispunio - rekao je Vujatović.


Biciklijadu su podržali i Banjolučani. Milan Bojić došao je sa svojim drugarima iz kluba BK Summit.

- Došli smo na poziv našeg trenera i dugogodišnjeg prijatelja Slavoljuba Bjelajca. Cilj nam je da promovišemo ovu trku, naš klub i biciklizam - rekao je Bojić.

 


Biciklijada „Dr Borislav Šokčević“ će postati tradicionalna, a zanimljivo je da u Turističkoj organizaciji Gradiška razmišljaju i o brdskim biciklijadama. Već je počela saradnja sa planinarskim društvima „Patrija“ i „Trešnjice“ na obnavljanju pojedinih planinarskih staza na Kozari.

B. Grgić