Banjalučki biciklista žrtvovao trku zarad kolege

Biciklista banjalučkog BSK-a Milan Bojić napravio je nesvakidašnji potez kada je klupskom kolegi Davoru Tubiću ustupio svoj bicikl uskrativši tako sebi mjesto na pobjedničkom postolju.

Proteklog vikenda na kružnoj stazi u Zalužanima održana je trka koja je bodovana za šampionate BiH i RS. Na njoj su nastupili Bojić i Tubić, koji su bili među favoritima za najviše plasmane.

Plan i očekivanja banjalučkog kluba su bila da Tubić bude prvi u šampionatu RS i drugi u BiH, a Bojić odmah iza njega. Trka je počela, oba vozača su bila na dobrim pozicijama, ali je sve ubrzo palo u vodu kada su obojicu nakon pet-šest krugova zadesili problemi sa biciklom.

Bojiću je pukla žica, što je lako i brzo rješivo, dok je kvar na Tubićevom biciklu bio mnogo teži, jer je lanac bio blokiran i popravak bi uzeo previše vremena. Iako je bio svjestan da će ostati bez plasmana, Bojić je bez premišljanja sišao sa svog bicikla i dao ga Tubiću, prenose Nezavisne.

"Nisam se dvoumio o tome šta treba da uradim. Važnije mi je da mi kao ekipa ostvarimo dobar rezultat nego ja kao pojedinac. Uostalom, ne sumnjam da bi i on ovo isto uradio za mene. Nije mi nimalo žao, ovo bih opet uradio", kaže Bojić koji je, osim plasmana, ostao i bez važnih UCI bodova.

Tubić je sjeo na bicikl timskog kolege i, uprkos novom defektu, jer mu je u finišu pukla guma, odvezao trku do kraja i popeo se na pobjednički podijum.

"Hvala Milanu jer je prekinuo svoju trku, žrtvovao lični rezultat da bi meni pomogao. Kod nas biciklista postoji nepisano pravilo da je timski uspjeh bitniji nego pojedinačni, ali ovakvi potezi vas uvijek iznenade i oduševe. Iako me je i na njegovom biciklu opet snašao kvar, uspješno sam završio trku. A naravno, ovo isto bih i ja uradio za njega, mi to tako radimo u ovom sportu", kaže Bojić.

Tagovi: