Banjalučanka u Sidneju “pala” zbog 400 kg droge

Djevojka iz Sidneja, Aleksija Vračar (24), porijeklom iz Banjaluke, uhapšena je u četvrtak u ovom australijskom gradu zbog sumnje da je učestvovala u organizovanom uvozu droge sakrivene u bocama čilija!

Ona je optužena za niz prekršaja, pošto su policajci pretragom njenog stana pronašli i oduzeli 650 000 dolara u gotovini, dva kilograma ekstazija, 250 grama kokaina, 340 grama kanabisa, mobilne telefone, SIM kartice, dodatke za drogu i lažne dokumente. Takođe su pronašli municiju i tri vrste vatrenog oružja, skraćenu pušku kalibra 22 mm i poluautomatski pištolj koji su bili sakriveni u koferu u spavaćoj sobi, dok je drugi poluautomatski pištolj pronađen u vakuum zatvorenoj torbi.

Pretres stana u zapadnom Sidneju, u kom je mlada Banjalučanka živjela, dio je istrage o uvozu metilamfetamina sakrivenog u bocama čilija, koji su australijski graničari zaustavili prilikom dolaska na terensko skladište u Sidneju, u oktobru. Policija je navela da je pošiljka koja je dopremljena iz SAD, sadržala 768 boca umaka, a testiranje je pokazalo prisustvo metilamfetamina, narkotik koji je poznat pod imenom “led”. Prve forenzičke analize utvrdile su da boce sadrže oko 400 kilograma metilamfetamina, čija je procijenjena vrijednost na crnom tržištu veća od 300 miliona dolara.

U zajedničkoj akciji policijskih agencija, zbog učešća u organizovanom kriminalu, već su uhapšena i optužena četvorica muškaraca starosti 30, 34, 36 i 45 godina, a sada i mlada Banjalučanka, koja je koristila lažnu identifikaciju kako bi osnovala četiri preduzeća koja bi joj pomogla u uvozu narkotika.

Aleksija Vračar je optužena za zloupotrebu ličnih podataka radi činjenja nepobitnog djela, zatim zbog neovlaštenog posjedovanja zabranjenog vatrenog oružja i pištolja, kao i po tri tačke isporuke zabranjene droge.

Ona se u petak pojavila na lokalnom sudu u Ferfildu, gdje joj je odbijena kaucija, a novo saslušanje na sudu u Paramatiju zakazano je za 30. januar.

Nije krila porijeklo

Na svom Facebook profilu, djevojka porijeklom iz Banjaluke nije krila svoje srpsko porijeklo, pa je tako na slikama često sa pravoslavnim krstom oko vrata. Na nekim fotografijama moguće je vidjeti i srpske zastave i statuse na srpskom jeziku, a često je kačila video zapise sa raznih veselja.

Novosti