Anđelku Anušiću Andrićeva nagrada za 2019. godinu

Dobitnik prestižne Andrićeve nagrade za 2019. godinu je književnik Anđelko Anušić za zbirku pripovjedaka "Legenda o v/j/etrom vijanima", u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske iz Banjaluke.

Odluku da nagradu dodijeli Anušiću donio je žiri u sastavu Aleksandar Јovanović, Marko Nedić i Petar Pijanović.

U obrazloženju žirija se navodi da Anušićeva zbirka pripovjedaka umjetnički sugestivno daje čitav niz ljudskih sudbina izglobljenih iz svog zavičaja i života, a da je njena posebna vrijednost jezik koji čuva sve prostorne i vremenske slojeve u kojem žive njegovi junaci.

U najužem izboru za nagradu bila je i knjiga Milana Todorova "Telefonski imenik mrtvih pretplatnika" u izdanju "Arhipelaga".

Prema testamentarnoj volji srpskog nobelovca Ive Andrića - Zadužbina "Ive Andrića" je 1976. godine ustanovila Andrićevu nagradu za najbolju pripovjetku, ciklus, odnosno zbirku pripovjedaka objavljenu na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Nagrada koja nosi Andrićevo ime jedna je od najuglednijih književnih nagrada i dobitniku se tradicionalno uručuje 10. oktobra na dan Andrićevog rođenja.