1 od 40 - Dalibor Tomaš britanski plaćenik!

Član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijeldemokrata Dalibor Tomaš izabran je za savjetnika premijera Srpske Radovana Viškovića u okviru projekta koji finansira Ambasada Velike Britanije, država koju je član predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio da plaća obavještajnu mrežu u Republici Srpskoj, saznaje portal MojaBanjaluka.info.

Tomaš će, finansiran novcem Velike Britanije, pomagati Viškoviću u provođenju reformske agende koju su usvojile Vlada Republike Srpske i Vlada FBiH. U Ambasadi Velike Britanije za naš portal kažu da „pružaju finansijsku podršku u svrhu unapređenja tehničkih kapaciteta i stručnosti vlade kako bi se osiguralo provođenje institucionalnih i socio-ekonomskih reformi i obaveza“.

- Savjetnici su odabrani putem otvorenog, transparentnog i konkurentnog procesa, a konačnu odluku o imenovanju donijela je Vlada Republike Srpske. Savjetnici su angažovani u kapacitetu nezavisnih stručnjaka, fokusiranih na tehničku podršku specifičnim aktivnostima. Takav angažman isključuje političke i lobističke aktivnosti - istakla je Biljana Ristović iz britanske ambasade.

Nije jasno kako je Tomaš mogao biti imenovan na ovu poziciju s obzirom na to da je član GO SNSD-a, a da savjetnički posao, kako ističu u britanskoj ambasadi, isključuje političke aktivnosti.

Tomaš nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Za Viškovićevog savjetnika u istom projektu izabran je i profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Rajko Tomaš.

- Jesam, imenovan sam na tu poziciju. Juče su mi javili iz te kompanije koja je vodila taj konkurs, selekciju, da sam izabran za savjetnika - kratko je rekao Tomaš za naš portal.

Dodik: Umalo da pohapsimo britanske špijune

Podsjećamo, u junu prošle godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da u Srpsku dolazi 40 britanskih obavještajaca zamaskiranih u vojnu jedinicu čiji će zadatak biti da prisluškuju, prate i prave informacije za medije.

- Ovdje ulaze ljudi tog kalibra, znači obavještajci, kamuflirani u vojnike koji će raditi na prisluškivanjima, praćenjima i stvaranjima informacija i vjerovatno servisiranja tih informacija medijima – rekao je Dodik tada.

Goran Dakić