Afera ''Balaban'': Pokrenut disciplinski postupak

Štampaj Pošalji
DRUŠTVO
Foto: Ilustracija

Rektorat Univerziteta u Banjaluci konačno je pokrenuo disciplinski postupak protiv referenta studentske službe Tehnološkog fakulteta Velimira Balabana. Ovakav potez stigao je nakon skoro dva mjeseca kako su studenti iznijeli niz teških optužbi na Balabanov račun.

Potvrdio je ovo v.d. rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, te dodao da je Balaban konačno saslušan.

Tako je novo rukovodstvo za kratko vrijeme uradilo ono za šta je starom trebalo skoro dva mjeseca, jer je Balaban na bolovanju, koje je otvorio odmah nakon prve optužbe za seksualno uznemiravanje.

Prema riječima Gajanina, ne samo da je konačno pokrenut disciplinski postupak, nego su zbog afere “Balaban” razgovarali i sa predstavnicima MUP-a Srpske od kojih su dobili obećanje da je ovaj slučaj krajnje ozbiljno shvaćen.

“Najbolji ljudi u policiji će nastaviti da rade na ovom slučaju i sve će biti preduzeto da ove afere rasvjetlimo što prije” – kaže rektor.

Neće biti zaštićenih

On je poručio da sadašnje rukovodstvo svojim zaposlenim neće dozvoliti da krše propise rektorata.

“Nije bitno da li je riječ o profesorima ili zaposlenim na drugim radnim mjestima, ko se ogriješi o pravilnike Univerziteta biće sankcionisan na odgovarajući način” – pojasnio je Gajanin.

Da raspetljavanja brojnih afera, vezanih za Balabana, konačno imaju podršku vrha ove visokoobrazovne ustanove, potvrdio je i jedan od prorekotra.

“Ići ćemo do kraja, bez obzira ko stajao na tom kraju” – poručuje prorektor za ljudske i materijalne resurse banjalučkog Univerziteta, Luka Kecman.

Studenti zadovoljni

I on je potvrdio da je disciplinski postupak pokrenut, te da je i Univerzitet konačno poduzeo sve potrebne mjere.

“Policija i Tužilaštvo rade svoj posao, a mi na Univerzitetu radimo svoj. Afera Balaban mora da se razriješi, što prije. Prikrivanje činjenica i guranje problema pod tepih su nas i doveli do ovakvih afera” – dodaje Kecman.

Ovakvim tokom događaja zadovoljni su i studenti, koji ističu da rukovodstvo Univerziteta nije više gluvo na njihove optužbe, te poručuju da se neće završiti na ovome.

Predsjednik Unije studenata RS, Ratko Savić, kaže da planiraju nove korake, a od rukovodstva Univerziteta očekuju podršku.

“Tražimo osnov da se pokrenu i disciplinski postupci protiv bivših rektora koji su svjesno zataškivali slučaj” – kaže Savić.

Očekuju i ministra

On je dodao da je Rektor obavio razgovor i sa direktorom policije Darkom Ćulumom i tužiocem, tražeći maksimalnu posvećenost ovom slučaju.

“Tražili smo i zaštitu za sve nas koji smo bili potencijalno ugroženi. Na sljedećoj sjednici očekuje se posjeta ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i zajednički sastanak sa rektorskim kolegijumom i nama, kao predstavnicima studenata” – poručio je Savić.

Iako tek sada dolaze na sastanak sa rukovodstvom, policija i banjalučko Tužilaštvo već sedmicama vode istragu oko Balabana, i to po veoma teškim optužbama, za razliku od Univerziteta koji se uključio tek sada.

Podsjetimo, mnogo prašine se diglo oko Balabana kojeg su studenti optužili za seksualna uznemiravanja, prodaju ispita i druga nedolična ponašanja. Kada je pokrenuta ova afera Balaban je otvorio bolovanje, zbog čega do sada nije mogao biti saslušan.

Gajanin brži od Mataruge

Nakon potvrde da je disciplinski postupak konačno pokrenut ostalo je otvoreno pitanje kako je Gajanin za samo desetak dana uradio ono što bivši rektor Milan Mataruga nije mogao mjesecima.

Mataruga se danima pravdao da su mu ruke vezane, jer je Balaban na bolovanju i zbog toga ne može pokrenuti postupak. Balaban je i dalje na bolovanju, ali je ipak, nekako, saslušan.

NAJČITANIJE