Bez odgovarajućih programa problem odlazaka mladih biće sve veći

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ukazao je danas da će problem odlaska mladih sa ovih prostora svake godine biti veći i da Srpska mora na vrijeme da stvori programe za prevenciju odlaska, te za ostanak i zapošljavanje mladih.

"Mladi treba da predlože rješenja i izvrše pozitivni pritisak da bi se Srpska usmjerila u pravcu njihovog interesa, a njihov interes je naš interes", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci nakon konferencije pod nazivom "Mladi u Republici Srpskoj - problemi i perspektive - odlazak, ostanak i povratak".

Jedan od učesnika ove konferencije Dušan Komljenović rekao je da se glavni problemi zbog kojih mladi odlaze ogledaju u tome da se mlad čovjek, kada završi studije, ne može zaposliti.

Valentina Kecman, koja je trenutno na doktorskim studijama diplomatije u Parizu, smatra da neophodno preduzeti određene mjere kako bi se smanjio broj odlazaka mladih i obezbijedio dobar ambijent u kojem bi mladi željeli da ostanu.

Ona ističe da je za tako nešto potrebno stvoriti dobar privredni ambijent sa bržom i jeftinijom proizvodnjom koja će omogućiti stvaranja više prihoda i radnih mjesta.

Kecmanova je navela da je potrebno i da se sistem obrazovanja uskladi sa tržištem rada.

O potrebi da mladi preuzmu odgovornost i inicijativu u svoje ruke govorio je Neven Stanić, koji je zvanje magistra stekao na britanskom Univerzitetu Jork, istakavši da je "nažalost jedno od viđenja stanja i to da mladi imaju dosta predrasuda, straha, dok im u suštini treba samo malo podsticaja da realizuju svoje ideje".

Cilj ove konferencije, koju je Stevadnić organizovao, je da se pokrene dijalog i pronađu sistemska rješenja koja će doprinijeti ostanku mladih u Srpskoj, ali i povratku onih koji su stekli znanje i praksu u inostranstvu.

Konferenciji je prisustvovala i pomoćnik ministra za omladinu Srpske Branka Malešević, predstavnici poslodavaca, omladinskih, studentskih i nevladinih organizacija.

Tagovi: