Džakulin šamar SDS-u: Dragičević direktor carina

Sapunica koja je nastala oko konkursa za direktora carina konačno je završena! Mimo volje SDS-a, kojem je koalicionim dogovorom ''pripalo'' pomenuto mjesto, na funkciju je imenovan Vladimir Dragičević, dojučerašnji šef Graničnog prelaza Gradiška.

Kako je juče potvrđeno medijima iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Dragičević je imenovan za novog direktora Sektora za carine UIO BiH, te će na funkciji zamijeniti dosadašnjeg vršioca dužnosti Jovu Milovanovića, dok će na čelu Sektora za poreze u naredne četiri godine biti Muharem Mašinović, koji je na toj funkciji zamijenio Saudina Terzića.

Obojicu je na funkcije imenovao direktor UIO BiH Miro Džakula. Mašinović je bio prvi na rang listi uspješnih kandidata, dok je Dragičević bio treći po ocjenama i broju bodova.

Kako je portal SrpskaCafe ranije pisao, pozivajući se na izvore iz UIO-a, Dragičević je kandidat lično predsjednika RS Milorada Dodika, dok je SDS među sedam kandidata, koliko ih je prošlo u drugi krug, imao trojicu, ali nijedan nije dobio Džakulino povjerenje.

"Iako politika formalno ne bi trebala da “umiješa prste” u izbor novog rukovodstva UIO-a, prema prećutnom koalicionom dogovoru sastavljenom nakon formiranja vlasti na nivou BiH, sektor za carine je pripao srpskoj komponenti, odnosno SDS-u. Međutim, očito je direktor UIO-a procijenio da će manje problema imati ako se prikloni stvarnom partneru njegovog HDZ-a, te je izabrao kandidata SNSD-a, iako ta stranka nije u vlasti na bh. nivou", rekao je izvor našeg portala.

Podsjećamo, prije Milovanovića, na poziciji direktora carina dugo godina je bio Zdravko Cvjetinović, jedan od glavnih aktera predmeta “Pandorina kutija”, koji je sa te pozicije smijenjen u julu prošle godine.

Srpska cafe

Tagovi: