U Tesliću počeli trodnevni susreti ''Banje jugoistočne Evrope''

Savjetnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Aleksandar Đurić rekao je da su banje u Republici Srpkoj nesumnjivi zamajac razvoja turizma s obzirom na broj posjetilaca i noćenja.

Đurić je rekao da je su drugi susreti “Banje jugoistočne Evrope” koji počinju danas u Tesliću odlična prilika da se afirmiše banjski potencijal Republike Srspke.

“Želimo da na formalan način, putem edukacije i ramjenom iskustava prije svega kolega koje se bave i medicinom i balneo terapijom i rehabilitacijom ali i turizmom, na jednom mjestu pokušamo da sublimiramo najbolja iskustva koja bi primjenili u Srpskoj”, rekao je Đurić novinarima prije početka skupa koji se održava u Banji Vrućici uz 100 učesnika, predstavnika banja iz Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Prema njegovim riječima, Banja Vrućica je biser banjskog turizma i izvan Srpske, što potvrđuju i brojne ankete.

“Postoje brojni banjski lokaliteti u Srpskoj koji su nedovoljno iskorišćeni i kod kojih postoje problemi od ranije i treba ih riješiti u narednom periodu”, rekao je Đurić.

On je poručio da je namjera ovakvih skupova i da se takvim banjama da podstrek da ulažu u vlastitu infrastrukturu, opremu i kadar, kako bi bila zadovoljena njihova i medicinska ali turistička uloga u budućnosti.

Đurić je istakao da su ovogodišnje susrete banja jugoistočne Evrope, osim resornog ministarstva zajednički podržali Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Ministarstvo porodice, omladine i sporta kao i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Generalni direktor Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica” Aleksandar Radošević zadovoljan je što je ovaj centar domaćin susreta, te je naglasio da je velika stvar za grupacije banja Srpske i Republiku Srpsku uopšte, da brendiraju kao mjesto odličnog spa-turizma.

On kaže da su ovogodišnje teme banjsko poslovanje, zdravstvo, opšte i savremene tendecije u banjskom poslovanju, arhitektura velnes objekata, te digitalni marketing.

Izvršni direktor Instituta “Dr Simo Milošević” Igalo iz Crne Gore Gordana Rajović pojašnjava da su sureti odličan način za razmjenu iskustava i uspostavljanje saradnje i aranžmana sa banjama iz regiona.

Predstavnik Specijalne bolnice “Čigota” iz Zlatibora u Srbiji Maja Vermezović kaže da je želja za širinje saradnje sa banjskim centrima koje pored turističkih nude i zdravstvene usluge.

Banjski susreti, koji traju do nedjelje, 22. aprila, pored formalnog dijela, koji podrazumijeva prezentacije eminentnih stručnjaka o temama od interesa za učesnike, uključivaće i sportske igre i svojevrstan tim bilding, što će pozitivno uticati na uspostavljanje povjerenja, buduću saradnju i realizaciju zaključaka formalnog dijela događaja, saopšteno je iz Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica”.

 

Tagovi: