Kompletna uprava Elektroprivrede RS podnijela ostavke, danas se odlučuje o sudbini ''kralja nekretnina''

anovi Nadzornog odbora ''Elektroprivrede RS'' danas će u 15 časova da odlučuju o smjeni uprave ovoj javnog preduzeća, saznaje srpskainfo.com.

Sjednica će biti održana u Banjaluci, a sami članovi nisu upoznati o detaljima. Kako nam je rekao jedan od članova Nadzornog odbora, poznato im je samo da će raspravljati o smjeni rukovodstva preduzeća i ništa više.

"Nemam pojma ni da li će na sjednici biti neko iz Vlade i šta je tačan razlog za pokrenutu inicijativu za smjenama", rekao nam je kratko jedan od članova Nadzornog odbora ERS.

Ono što je zanimljivo jeste da je predsjednica Nadzornog odbora ERS Slavica Injac, bivša direktorka Agencije za bankarstvo i protiv koje se vodi postupak zbog sumnje da je oštetila “Banku Srpske” i “Bobar Banku”.

Nezvanično, juče je kompletna uprava na čelu sa Željkom Kovečevićem podnijela ostavke koje su, kako saznajemo, primorane kako ne bi bili smjenjeni zbog navodnih malverzacija prilikom kupoprodaje električne energije, ali i zbog rekordnih gubitaka u prošlogodišnjem poslovanju.

Kovačević je na čelu “Elektroprivrede RS” od polovine 2016. godine i to kao vršilac dužnosti generalnog direktora. Na tu poziciju je došao godinu i po nakon što je izgubio poziciju ministra energetike RS prilikom rekonstrukcije Vlade RS.

Kovačević je, kako tvrde upućeni, a što on nikada nije demantovao, jedan od najimućnijih javnih ličnosti u Bosni i Hercegovini.

RAS Srbija - Kuća Željka Kovačevića

Nedavno je kupio luksuzni objekat u strogom centru Banjaluke u Gajevoj ulici, odmah iza „Boske“. Taj objekat je kupio u ruiniranom stanju, ali ga je za kratko vrijeme obnovio, pa čak i proširio. Riječ je o kući na sprat, u čijem je prizemlju ogroman poslovni prostor u koga se već uselila jedna od poznatijih apoteka.

Međutim, simbol njegove moći svakao je velelepna vila s bazenom kraj Banjaluke, u naselju Trapisti, koja bode oči većem dijelu grada, budući da se nalazi na uzvišenju.

Osim pomenutih nekretnina, Kovačević posjeduje i vikendicu kraj Vrbanje u Čelincu.

Takođe, u njegovom vlasništvu je još nekoliko stanova u Banjaluci, jedan u Herceg Novom, a kako saznajemo, i kuća u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

Kupio je i lanac luksuznih salona namještaja “Casa Bianca” u Beogradu koje vode njegova kćerka i zet.

Mnogi pamte da je, dok je bio ministar energetike, sam sebi dao čistu peticu za rad, dok su mu privrednici dali jedva prolaznu ocjenu.

Bio je direktor štamparije, te upravnik Carinarnice Banjaluka, a potom inspektor za primenu carinskih propisa u Upravi carina RS, kada se sumnja da je stekao prvo bogatstvo.

U obrazovanju je radio kao profesor na srednjim školama i fakultetima u oblasti ekonomskih i pravnih predmeta. Kovačević je doktor ekonomskih i magistar pravnih nauka.

Nasljednik

Najveće šanse da zamjeni Kovačevića ima direktor “Hidroelektrana na Trebišnjici” Gordan Mišeljić.

Riječ je direktoru preduzeća iz sistema ERS koje je prošle godine napravilo najveći gubitak i to 24,4 miliona KM. Pri tom, preduzeće gradi zatvoreni bazen u Trebinju, olimpijskih razmjera, u vrijednosti od 10,2 miliona KM.

Mišeljić je i šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini Grada Trebinja.

Srpska info, Tijana Grujić

Tagovi: