Banjalučki sportski klubovi iz budžeta dobili 1,6 miliona maraka

Sportski klubovi iz Banjaluke su u periodu od 2012. do 2016. godine od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS dobili nešto više od 1 600 000 maraka.

To se navodi u odgovorima iz ovog ministarstva koje smo dobili juče, odnosno više od mjesec dana nakon što smo im uputili pitanja, ali samo dan nakon što smo objavili tekst da Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS ne odgovara u zakonskom ruku ni na novinarska, ni na poslanička pitanja.

Najviše novca, tačno 407 500 maraka, završilo je na računu fudbalskog kluba Borac koji je najveći sportski poreski dužnik, jer prema zvaničnim podacima Poreske uprave RS za poreze i doprinose duguje 12,2 miliona KM. FK Borac je za posljednjih šest godina, odnosno u periodu u kojem je iz budžeta RS dobio više od 400 000 KM, napravio čak šest miliona maraka novih dugova.

Najtrofejniji banjalučki sportski klub Rukometni klub Borac u istom periodu iz budžeta Srpske je dobio 198 000 maraka, a slijede teniski klub Mladost koji je dobio 135 000 KM, od čega 60 000 u 2017. godini. Samo hiljadu maraka manje od TK Mladost dobio je kajak-kanu klub Vrbas. Potom slijedi plivački klub Olimp koji je dobio 80 000 KM, zatim ŽKK Mladi Krajišnik koji je dobio 72 000 KM. Interesantno je da je ovom klubu zbog nagomilanih dugova od preko 650 000, o čemu je pisao Srpska Cafe, godinama blokiran račun, pa je novac iz budžeta dobijao uglavnom preko gradskog košarkaškog saveza. Pristojnu sumu od 61 500 maraka iz budžeta je dobio i atletski klub Borac, kao i ženski odbojkaški klub „BL volej“ koji je dobio 45 500 KM.

Među klubovima koji od ministarstva porodice, omladine i sporta nisu dobili nijednu marku su fudbalski klubovi Željezničar, Mladost Farma prom, Polet Krajišnik, Omladinac, Karanovac i Gomionica, zatim omladinski košarkaški klub Ruki, stonoteniski klub Banjaluka i teniski klub Elit, džudo klub Rade Ličina, kao i karate klubovi Kastra i Banjaluka i GSU Spartak.

 

Srpska Cafe

Tagovi: