Rusija razvila tri tipa oružja za borbu protiv dronova

Ruski odbrambeni koncern ''Automatika'' razvio je tri najnovija tipa naoružanja za radioelektronsku borbu protiv dronova — prijenosne verzije ''Piščalj'' i ''Sapsan'', kao i stacionarni ''Taran'', koji su u stanju da ih otkrivaju, prate i obaraju.

Prema riječima glavnog inženjera, Sergeja Širjajeva, oružje funkcioniše tako što direktno utiče na radio-vezu sa dronovima — blokira daljinsko upravljanje, ometa navigaciju i resetuje učitane podatke.

"Efekat je da dron jednostavno poludi. Ako je u pitanju dron sa četiri elise, on jednostavno ostaje da visi u vazduhu, nakon čega ga vjetar izbacuje iz balansa i dron pada. U slučaju da je dron sa krilima, on počinje nekontrolisano da gubi visinu dok ne udari u tlo", objašnjava on.

Najmoćniji je "Sapsan", precizira Širjajev, koji je u stanju da otkrije dron na udaljenosti od preko 100 kilometara i da ga obori ili da preda svu neophodnu informaciju PVO sistemima.

Na drugom mjestu je "Taran", koji je izuzetno efikasan u slučaju masovnog napada dronovima. Ovo oružje je u stanju da iznad objekta koji se brani napravi nevidljivu kupolu prečnika oko jednog kilometra koju dron ne može da probije.

"Piščalj", sa druge strane, izuzetno je praktičan za borbu u pokretu, budući da je naprava teška svega tri kilograma.

Širjajev navodi i da su trenutno u toku ispitivanja, a predviđa se da će serijska proizvodnja krenuti najkasnije krajem godine.

NN/sputniknews

Tagovi: