Japanci obišli sadnice trešanja u Banjaluci

Savjetnica gradonačelnika za ekonomska pitanja, Jasna Brkić sastala se danas sa delegacijom japanske nevladine organizacije ''Ipil-ipil no kai'', koja boravi u Banjaliuci u okviru projekata donacije sadnica japanske trešnje i ''Sakura''.

Jasna Brkić je kazala da su gosti iz Japana stigli u naš grad kako bi provjerili u kakvom su stanju sadnice japanske trešnje, koje je ova nevladina organizacija donirala 2006. godine i da je ovo završna posjeta u okviru tog projekta.

Drugi povod posjete, jeste uspješan završetak projekta „Sakura“, koji je ovo japansko udruženje realizovalo sa Ambasadom Japana u BiH, a u kojem su ove godine po prvi put učestvovali i učenici iz tri banjalučke osnovne škole.

"Riječ je o takmičenju u crtanju na temu sretno lice. Naših 12 učenika iz osnovnih škola Jovan Dučić“, „Miloš Crnjanski“ i „Milan Rakić“ je nagrađeno i gosti iz Japana su im danas uručili simbolične nagrade", rekla je Brkićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog još jednog susreta sa prijateljima iz Japana, koji su ranije našem gradu poklonili sadnice japanske trešnje, a ove godine uključili i banjalučke škole u projekat „Sakura“.

"Predstojeći vikend obilježavamo Dan grada i vaše dosadašnje aktivnosti značajno su doprinijele ljepoti našeg grada. Hvala i ambasadi Japana koja je akcijama usmjerenim narodu naše zemlje, posebno ovom gradu i zadnjih nekoliko godina djeci osnovnih škola, donirala sredstva i tako poboljšala kvalitet života i rada", naglasila je Brkićeva.

Nagrađene škole su ranije dobile značajne donacije od Vlade Japana za sanaciju školskih objekata, i upravo zbog simbolike su izabrane za učešće u takmičenju za izbor učeničkih crteža.

Prvonagrađena u ovom takmičenju je učenica OŠ „Jovan Dučić“ Sofija Vasić, a njen i radovi ostalih nagrađenih učenika biće izloženi po japanskim gradovima.

Inače, stablo japanske trešnje predstavlja simbol mira, suživota, ljepote i buđenja, a u Japanu se slavi i praznik posvećen trešnjinom cvijetu.

Tagovi: