Pune otrova: Ovo voće i povrće su najprljaviji

Na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećim količinama ostataka pesticida ove godine našli se i špinat, jabuke, grožđe, breskve, paradajz, celer, ali prvi put i ljuta paprika, saopštila je Američka radna grupa za životnu sredinu.

Jagode su ove godine ponovo prve na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećom količinom ostataka pesticida.

U samo jednom uzorku kontrole su pokazale ostatke čak 20 različitih pesticida, dok je više od 98 odsto uzoraka jagoda, špinata, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo pozitivno na ostatke najmanje jednog pesticida, pokazalo je istraživanje Američke radne grupe za životnu sredinu, neprofitne nevladine organizacije koja ovakva istraživanja sprovodi od 2004. godine.

Istraživanje inače obuhvata rangiranje 47 najpopularnijih vrsta voća i povrća u zavisnosti od kontaminacije pesticidima.

Odmah iza jagoda nalazi se špinat u kome je pronađeno hemikalija 1,8 odsto više nego kod drugih, a onda slijede nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, paradajz, celer, krompir i ljuta paprika.

Svaki od ovih poljoprivrednih proizvoda bio je pozitivan na ostatke pesticida, i to u većim koncentracijama od ostalih proizvoda na listi.

Espreso.rs

Tagovi: