Policajac napisao kaznu samovozećem automobilu

Saobraćajac je zaustavio autonomno vozilo tokom testiranja u San Francisku jer nije propustilo pješaka na prelazu. U kompaniji koja izvodi testove kažu da pješak nije bio ugrožen jer se nalazio na bezbjednoj udaljenosti od samovozećg automobila.

Kako navode lokalni mediji, policajac u San Francisku procijenio je da je samovozeći Chevrolet Bolt, koji pripada kompaniji Cruise, prošao previše blizu pješaka, pa je zaustavio automobil i napisao mu kaznu, kao što bi to učinio svakom drugom vozaču koji napravi sličan prekršaj.

U Chevroletu se tokom testiranja na mjestu vozača nalazio tehničar, koji nadgleda vožnju.

Kompanija Cruise, u čijem je vlasništvu samovozeći automobil, izdala je saopštenje da nije bilo opasnosti po pješaka i da se prema njihovim podacima sa kompjutera on nalazio na 3,3 metra od vozila u trenutku kada je ono prošlo prošlo pored njega.

"Bezbjednost je za nas prioritet prilikom testiranja samovozećih automobila. Zakon u Kaliforniji propisuje da vozilo mora da da prednost pješaku na prelazu, tako da on može da pređe ulicu bez ometanja, žurbe ili straha. Naši podaci pokazuju da se u ovom slučaju tako i dogodilo", kažu u kompaniji.

Kako kažu za eventualne prekršaje odgovornost snosi test vozač koji se nalazi u samovozećem automobilu.

Tagovi: