Za pobjedu protiv lafore potrebno još 100 000 dolara

Nakon što je porodica Gajić uspjela prikupiti oko milion KM kojima bi finansirala istraživanje za pronalazak lijeka protiv teškog neurološkog oboljenja lafore, najtežeg oblika epilepsije ljudskog roda, potrebno je prikupiti još oko 100 000 američkih dolara kako bi lijek bio napravljen.

Ova bolest pogađa djecu iz punog zdravlja u ranoj adolescenciji, od nje su oboljele sestra Tatjana i Milana Gajić, a Tatjana je već izgubila bitku protiv ovog “neprijatelja” dok se u BiH još uvijek protiv nje bore Milena Gajić i Almina Salkić (18) kojoj je bolest dijagnosticirana prije više od pet godina.

Ova opaka bolest opisana je još prije 100 godina, ali malo je istraživanja urađeno, a posljednji medicinski kongres posvećen lafori održan je 1989. godine.

Roditelji oboljelih tinejdžerki Snježana i Vitomir Gajić već su izgubili jednu kćerku, ali njihova beskompromisna borba koja dokazuje neizmjernu ljubav prema djeci i pokazuje da ništa nije nemoguće, mogla bi doprinijeti da BiH bude prva u otkrivanju lijeka protiv ove bolesti.

Tim istraživača koje vodi doktor Berge Minassian u Kanadi posvetili su svoje vrijeme da pronađu lijek, a prva njegova verzija trebala bi biti urađena do kraja ove godine no poslije toga radit će se na izradi drugog lijeka i ti lijekovi trebali bi pomoći i drugim neurološkim oboljenjima poput Amiotrofične lateralne skleroze (ALS) i Alzheimerove bolesti.

U svakoj državi na svijetu postoji makar jedan oboljeli od lafore. Ona, kazano je danas, oduzima ljudsko dostojanstvo jer izaziva napade, grčeve u mišićima, otežano hodanje, demenciju i na kraju smrt, u roku od dvije do 10 godina, a najduže 17 godina od početka simptoma.

Liječenje je za sada samo simptomatsko, a istraživanja se provode u nekoliko centara u svijetu.

Klix

Tagovi: