Akcijom ''Čep u džep'' za pomoć sestrama Gojić

Učenici Osnovne škole ''Dositej Obradović'' donirali su danas veću količinu čepova od flaša prikupljenih u humanitarnoj akciji ''Čep u džep'', čijom će se prodajom prikupiti sredstva za liječenje sestara Katarine i Anđele Gojić, koje su oboljele od rijetke i fatalne bolesti Sanfilipo sindroma tip A.

Profesor razredne nastave Sanja Ilić rekla je da su se učenici od prvog do devetog razreda ove škole rado odazvali humanitarnoj akciji, koju su realizovali Savjet učenika i Ekološka sekcija ove škole.

Vladanka Gojić, majka oboljelih sestara koje se od 2013. godine liječe na klinici u Gracu, kaže da je dobrodošla svaka pomoć i podrška, s obzirom na to da je bolest, od koje obolijeva jedno od 100.000 djece, veoma progresivna.

"Akcija `Čep u džep` služi za rehabilitaciju oboljelih od Sanfilipo sindroma u Austriji, koja se realizuje zajedno sa austrijskim udruženjem MPS, s obzirom na to da na ovom prostoru nema specijalizovanih zdravstvenih ustanova za ovaj vid liječenja, a većinu troškova ne snosi Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske", rekla je Gojićeva.

Ona navodi da 70 odsto troškova rehabilitacije snosi austrijsko udruženje, a preostalih 30 odsto su vlastiti izvori, i riječ je o velikom iznosu.

"Katarina i Anđela rođene su potpuno zdrave, a od treće godine obolijevaju. Naša borba započela je 2010. godine. Nažalost, konačnog lijeka nema", navodi Vladanka.

Ona pojašnjava da postoje instituti u Americi, Francuskoj i Šapaniji gdje se vrše istraživanja ove bolesti, ali najčešće na uzrastu od dvije do šest godina, dok je kod sestara bolest dijagnostifikovana tek u sedmoj, odnosno u devetoj godini i kao takve su "prerasle da uđu u izbor za studiju".

"Trenutno stanje djevojčica je stabilno, ali nije zadovoljavajuće. Teško gutaju i neophodna im je gastrostoma, a uvođenje u anasteziju je za njih veoma rizično, što je dodatna stresna odluka koju moramo donijeti", kaže Gojićeva.

Ona je zahvalila fizičkim i pravnim licima iz Doboja, Banjaluke, Tešnja i drugih lokalnih zajednica koja se odazivaju akciji "Čep u džep".

Mukopolisaharidoza tip A je izuzetno rijetka bolest koja nije vidljiva po rođenju, a čiji ishod, nažalost, u periodu od desete do dvadesete godine obično bude koban.

 

Tagovi: