Ljetovati ovdje biće jeftinije nego ostati kod kuće

Za razliku od Grčke koja iz sezone u sezonu diže cijene, pogledajte koja zemlja je odlučila da ih poprilično spusti.

Turski sektor turizma oporavlja se od ozbiljne krize prouzrokovane bombaškim napadima, diplomatskim sporovima i neuspjelim pokušajem vojnog puča.

To je prenio Rojters, ocijenjujući da će se zbog velikih popusta biti potrebne godine da se vrati na ranije ostvarivane prihode.

Dolasci stranih turista porasli su za više od 27 odsto u 2017. godini na 32,4 miliona, prije svega zahvaljujući snažnom prilivu ruskih turista nakon što je riješen spor između Ankare i Moskve i splasnula zabrinutost oko bezbijednosti.

"Postoje pozitivni signali koji dolaze sa naših ključnih turističkih destinacija, ali generisani prihod je važniji od toga koliko ljudi dolazi", izjavio je direktor Asocijacije hotela Turske (TUROB) Timur Bajindir za britansku agenciju.

Prihodi od turizma skočili su za skoro petinu na 26,3 milijarde dolara u 2017., što je i dalje znatno niže u odnosu na 34,3 milijarde dolara generisanih u 2014. godini.

"Spustili smo cijene toliko da turisti dolaze u Tursku jer su zaključili da bi više novca potrošili da ostanu kod kuće", izjavio je Bajindir.

Popunjenost soba porasla je za 18 odsto na 60,2 odsto u 2017., dok su cijene pale za 12,4 odsto na 66,8 evra, što je upola niža cijena nego u Italiji i manje od dvije trećine od cijene u Grčkoj ili Španiji, prema podacima TUROB-a i analitičke kompanije STR.

Prosječna potrošnja po posjetiocu je pala na 681 dolar prošle godine sa 705 dolara u 2016. godini, prema podacima turskog instituta za statistiku.

Porast broja turista dolazi poslije drastičnog pada u 2016. godini, kada je njihov broj smanjen za 11 miliona na 25,3 miliona gostiju, u odnosu na prethodne dve godine kada ih je bilo po 36 miliona.

To je prouzrokovalo gubitak u prihodima od oko osam milijardi dolara.

U ovoj godini, zvanična Ankara očekuje najmanje 38 miliona turista, izjavio je nedavno ministar za turizam Numan Kurtulmus.

 

Tagovi: