Užas u Americi: Policajci sa 20 metaka ubili pogrešnog čovjeka

Učesnici demonstracija u Sakramentu u Kaliforniji izašli su u četvrtak na ulice i više sati su blokirali saobraćaj nakon objave video snimka u kojoj se vidi kako policajci ubijaju nenaoružanog Afroamerikanca, prenose agencije.

U videu snimljenom policijskom kamerom vidi se kako policajci pucaju i ubijaju Stefona Klarka (22). Oni su ga ustrijelili sa 20 hitaca u dvorištu kuće njegovih babe i djeda, odgovarajući na poziv radi provale u automobil i kuću u susjedstvu.

Policajci su mislili da Klark ima pištolj, ali na licu mjesta nije pronađeno oružje, nego mobilni telefon, objavila je policija.

Njegova smrt posljednja je u nizu policijskih ubistva crnaca od 2014. koja su izazvala masovne proteste širom zemlje i razbuktakla raspravu o radnim odnosima u SAD.

Svaki policajac ispalio je po deset hitaca, izvijestila je policija u Sakramentu, glavnom gradu Kalifornije. Nakon objave snimka demonstracije je organizovala lokalni ogranak pokreta “Životi crnaca su važni”, piše Blic.

Državni tužilac u Sakramentu otvorio je istragu o incidentu, a gradonačelnik Darel Steinsberg je rekao da je užasnut onim što je vidio.

"Užasnut sam smrću mladog čovjeka za kojeg se kasnije ispostavilo da ima dvoje djece. Kako sam reagovao? Bio sam užasnut", rekao je Steinsberg na konferenciji za novinare.

Tagovi: