Bolnice nisu platile 124,9 miliona KM za poreze i doprinose, UKC RS najveći dužnik

U Srpskoj gotovo da ne postoji javna zdravstvena ustanova koja se ne nalazi na listi dužnika Poreske uprave RS.
Još više zabrinjava to da su bolnice uglavnom najveći dužnici po osnovu poreza i doprinosa na plate i taj problem traje već nekoliko godina. Tako bolnice duguju čak 124,9 miliona maraka.
Po posljednjim podacima Poreske uprave RS, na početku februara je najveći dužnik bila najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj – Univerzitetski klinički centar Banjaluka, sa 48,9 miliona maraka.
Ipak, direktor UKC Banjaluka Vlado Đajić se prije nekoliko dana pohvalio da se, nakon četiri godine neplaćanja poreza i doprinosa zaposlenima, u posljednjih 11 mjeseci redovno isplaćuju plate i tekuće obaveze za poreze i doprinose.
"Time je ispunjeno ono što sam, zajedno sa mojim saradnicima, obećao dolaskom na ovu funkciju, a to je da će nam prioritet predstavljati zdravstveni radnici i da ćemo se boriti za njihova prava, uslove rada i položaj u društvu", ocijenio je Đajić.
Po dugovanjima državi za poreze i doprinose, iza UKC RS nalazi se Klinički centar Istočno Sarajevo, koji ima 26 miliona maraka obaveza.
Treći najveći gubitaš u zdravstvenom sektoru je bolnica u Doboju, koja duguje 16 miliona KM. Slijede bolnice u Foči (7,7 miliona KM) u Bijeljini (7,1 milion KM), u Gradišci (6,5 miliona KM), u Prijedoru (3,9 miliona KM), u Trebinju (3,4 miliona KM) i u Zvorniku (903.847 KM).
Psihijatrijska bolnica u Sokocu duguje 1,6 miliona KM, a specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ 1,3 miliona KM. Bolnica za hroničnu psihijatriju u Modriči nije platila 163.132 KM poreza i doprinosa, a Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac 218.172 maraka.
Koliko je situacija u zdravstvu loša pokazuje i podatak Fonda PIO da zaposlenima u Domu zdravlja Novo Goražde doprinosi za penzijsko osiguranje nisu uplaćeni čak 119 mjeseci, odnosno gotovo 10 godina.
"Potraživanja Fonda od zdravstvenih ustanova, po osnovu doprinosa za PIO osiguranje na kraju prošle godine iznosila su 121,28 miliona KM i veća su za 17,8 miliona u odnosu na potraživanja na kraj 2016. godine", kažu u Fondu PIO.
srpskainfo
 

Tagovi: