Novi Grad: Pumpne stanice rade, voda ispravna za piće!

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je danas da obje prepumpne stanice u ovoj opštini rade bez problema, da je voda iz gradskog vodovodnog sistema ispravna za piće, a da se odvoz smeća na gradsku deponiju Šuća obavlja zaobilaznim putem.

Drljača je na sjednici Štaba za vanredne situacije naveo da se ponovo ispumpava voda kod Osnovne škole “Sveti Sava” u Novom Gradu i u naselju Radišić jarak.

“Ove sedmice, što nije bio slučaj prošle, imamo veći nivo vode na stadionu Mlakve, gdje je, takođe, uključena pumpa. Sve nadležne službe rade svoj posao”, dodao je Drljača.

On je naveo da je jutros u telefonskom razgovoru o situaciji u ovoj opštini informisao ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevu Mirjanića.

novi grad

Drljača je rekao da je ministra informisao o tome da situacija nije kritična, ali da je zbog, prvo snježnih padavina, a sada i visokih vodostaja, potrebna pomoć, prije svega, za obnavljanje opreme a zatim i za sanaciju klizišta za šta će biti potrebna znatna sredstva.

On kaže da je aktivno 12 klizišta, uglavnom, na putnim pravcima i da je za sada ugrožen jedan stambeni objekat, ali da je ta situacija bila i prije poplava.

“Broj klizišta je privremen, jer se može i dalje očekivati pokretanje tla, tako da će se stvarno stanje znati tek u maju, nakon smirivanja zemljišta”, kaže Drljača.

On je naveo da sve službe rade normalno.

Prema informacijama lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Une u 15.00 časova bio je 471 centimetar i u odnosu na jutros manji je za 10 centimetara.

Vodostaj Sane u 16.00 časova iznosio je 497 centimetara i za 13 centimetara je manji nego jutros.

Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

Od 8. marta, zbog izlivanja Sane u Blagaju, za saobraćaj su zatvoreni lokalni putevi Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac.

Redovna odbrana od poplava na snazi je kod vodostaja rijeke Une od 450 centimetara, a vanredna kod vodostaja od 510 centimetara.

Kada je riječ o Sani, redovne mjere odbrane od poplava su na snazi kod vodostaja od 320 centimetara kada se uključuju pumpe u prepumpnoj stanici.

U Novom Gradu redovne mjere odbrane od poplava bile su na snazi od 12. do 15. marta, a ponovo su uvedene juče.

(ATV)

Tagovi: