Uhapšen nakon šest godina skrivanja: Lupao u kafani pa uhapšen zbog pljačke zlatare

Opasni razbojnik Zlatko Piljagić (36) iz Banjaluke za kojim policije u BiH tragaju već skoro šest godina uhapšen je u četvrtak uveče nakon što je pijan lupao po kafiću, a zatim napao policajce.

Piljagić je otkriven ekspresnom reakcijom pripadnika policijske stanice Lauš, koji su ga identifikovali i priveli, a kod njega je pronađena i lažna lična karta.

Za Piljagićem se traga još od 2012. godine zbog sumnje da je učestvovao u pljačkama zlatara u Jajcu, kada je u razmjeni vatre sa policijom ubijen jedan od razbojnika.

Da je Piljagić priveden potvrdila je i portparol Policijske uprave Banjaluke Marija Markanović. Ona je istakla da je Piljagić poslije kriminalističke obrade predat u nadležnost sudske policije FBiH.

Kako nezvanično saznajemo policiji je u četvrtak oko 23.30 prijavljeno da u kafiću „Rusija“ u Ulici manjačkih ustanika u Banjaluci neko lupa flaše i čaše.

"Policija je odmah izašla na lice mjesta i zatekla Piljagića koji je imao povrede po ruci od lupanja čaša, kao i povrede na glavi jer je pao u kafani. Kada je vidio policajce on je počeo da im prijeti i da im psuje mater, a zatim je jednog od njih pokušao i udariti šakom", ispričao je izvor.

On je pojasnio da je policajac uspio izblokirati udarac i tada savladati Piljagića koji je potom i uhapšen, a alkotestiranjem je utvrđeno da je imao čak 2,5 promila alkohola u krvi.

"Piljagić je potom prevezen u Hitnu pomoć gdje mu je pružena ljekarska pomoć, a pretresom je kod njega nađena lična karta na ime Dario Plavšić iz Banjaluke, a za koju se sumnja da je falsifikovana", ispričao je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima banjalučka policija provjerava kada je Piljagić stigao u Banjaluku i da li je koristio lažnu ličnu kartu.

"Osim toga, inspektori proveravaju i da li se Piljagić može povezati sa nekim krivičnim djelima koji su se u proteklom periodu dešavali na području Banjaluke", istakao je sagovornik.

Kaže da inspektori sumnjaju da se on jedno vrijeme krio Hrvatskoj, a zatim i u Srbiji.

Nakon što je istekao zakonski rok, on je predat u nadležnost sudske policije iz FBiH, jer su za njim trenutno raspisane tri potjernice zbog različitih krivičnih djela.

Za Piljagićem je raspisana potjernica zbog učestvovanja u pljački zlatara “Gabi” i “Gold” u Jajcu, a zbog toga njegov brat Zoran je već osuđen na šest godina zatvora.

Osim njega, i Aleksandar Babić je dobio šest godina, a Vasiljević je dobio pet godina robije. Tokom pljačke poginuo je njihov saučesnik Stojan Knežević iz Banjaluke.

Prema presudi oni su zlatare “Gabi” i “Gold” opljačkali 3. maja 2012. godine u jajačkoj ulici ZAVNOBIH.

Tada su u jutarnjim časovima iznijeli dva ogromna sefa puna zlatnog nakita i drugih dragocjenosti. Sefove su natovarili u dva automobila. Tokom pljačke u jednoj zlatari se oglasio tihi alarm, pa je policija odmah krenula da interveniše i zatekla ih je na djelu te pozvala da se predaju.

Tada su optuženi iz automatskih pušaka zapucali na policijsku patrolu. Policija je uzvratila vatru i tom prilikom ubijen je Knežević. Osuđena trojka je pobjegla, ali ih je policija pronašla i uhapsila.

Poznat policiji

Zlatko Piljagić od ranije je poznat policiji po brojnim krivičnim djelima, a iza njega su i pravosnažne presude.

On je još 2005. godine osuđen na tri i po godine zatvora zbog razbojništa u Banjaluci, a u čestvovao je i u nekim pucanjavama na području ovog grada.

(EuroBlic)

Tagovi: