Karijes mliječnih zuba ima 30 odsto djece do dvije godine

Direktor Zavoda za stomatologiju Republike Srpske Ranka Knežević rekla je da, prema epidemiološkim pokazateljima, čak 30 odsto djece u Srpskoj uzrasta do dvije godine boluje od karijesa mliječnih zuba, te istakla da je potrebno od samog rođenja voditi brigu o oralnom zdravlju.

Kneževićeva je napomenula da oralno zdravlje ima veliki značaj za opšte zdravlje organizma jer se u zubnom plaku nalazi veliki broj bakterija koje su uzročnici oboljenja usta i zuba, a mogu da dovedu do oboljenja cjelokupnog organizma. 

"Preventivne mjere imaju veliki značaj u očuvanju oralnog zdravlja, a naročito su važne kod trudnica i djece predškolskog uzrasta. Zdrava usna duplja kod malog djeteta je predispozicija za zdrave mliječne zube, što je uslov za zdrave stalne zube", rekla je Kneževićeva u okviru radionice o oralnom zdravlju u Centru "Zaštiti me" u Banjaluci povodom 20. marta - Svjetskog dana oralnog zdravlja. 

Predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Marina Milovanović rekla je da resorno ministarstvo podržava aktivnosti koje imaju za cilj da podignu nivo brige o oralnom zdravlju stanovništva. 

"Usta su ogledalo koje održava opšte zdravlje organizma i zato je važno podstaći brigu o oralnom zdravlju u najranijoj dobi djece, jer se tada usvajaju i razvijaju svi životni stilovi", rekla je Milovanovićeva. 

Direktor Javne ustanove Centar "Zaštiti me" Zorica Kuzmanović Vasilić istakla je značaj obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja u ovoj ustanovi, u kojoj se vaspitavaju i obrazuju djeca sa smetnjama u razvoju iz cijele Republike Srpske. 

"Ova edukativna radionica ima veliki značaj za naše mališane, kako za njihovo zdravlje, tako i za njihovu socijalizaciju", rekla je Vasilićeva. 

Ona je navela da u Centru ima 147 učenika, od čega 54 učenika žive u internatu u okviru ove ustanove. 

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. marta sa ciljem podizanja svijesti, kao i ohrabrivanja porodica i zajednice kako bi se preduzele mjere za smanjenje štetnih posljedica koje izazivaju oralne bolesti.

Tagovi: