Račun za struju: Pare od naknada idu u ruke privatnika

Džepove građana Republike Srpske udaraju sa svih strana. Razni nameti, troškovi i izdvajanja. Na sve to i naknade čiji novac ide u nepoznate svrhe. Budžeti domaćinstava od prvog januara ove godine opterećeni su većim naknadama za podsticaje obnovljivih izvora energije. Suma koju stanovništvo izdvaja je poprilično velika.

Znamo li šta plaćamo?

Stanovništvo Republike Srpske plaća vodu, vjetar i sunce. I to debelo i putem računa za struju. Stavka “naknada”, označena zvjezdicom, cifrom i šturim objašnjenjem – naknada za podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Šta mi to ustvari plaćamo?

Odgovor banalan - građani iz svog džepa plaćaju subvencije za proizvodnju električne energije iz: hidroelektrana, geotermalnih elektrana, solarnih elektrana, vjetroelektrana i elektrana na bio – masu. Cijena ove naknade od januara je uvećana i iznosi 0,52 feninga po kilovat času utrošene struje.

Domaćinstvo sa prosječnom potrošnjom struje ova naknada košta oko 5 KM, a pravnim licima i do 300 KM. I to nije sve:

“Ovo nije naknada za iskorišćenu uslugu. To je tipični porez, na to sve se obračuna PDV što je nespojivo”, kaže ekonomista Slaviša Raković.

Kada bismo se poigrali slobodnom procjenom to bi izgledalo ovako:

Ako u Srpskoj imamo 300.000 domaćinstava i pravnih lica, oni za naknadu plate tri miliona maraka (3.000.000 KM) mjesečno, za godinu dana to je 36.000.000 KM. Dugoročno - za deset godina dolazimo do cifre od 360 miliona KM.

Ključno pitanje je gdje taj novac odlazi?

"U dosadašnjem periodu pravo na podsticaj ostvarilo je 69 elektrana instalisane snage 60,05 MW. Od 69 objekata 22 su hidroelektrane, 1 elektrana je na biomasu, jedna na biogas, dok su ostale solarne elektrane", saopšteno je iz Elektroprivrede Republike Srpske.

U praksi je to drugačije:

“Naknada za obnovljivu energiju je pogodovanje za pojedine korisnike malih hidroelektrana koji su pored koncesije na prirodni resurs došli u poziciju da im građani vrate sva uložena sredstva u roku od 2 godine dana. Sve ostalo koriste džabe", kaže poslanik NDP-a u NS Republike Srpske Zdravko Krsmanović.

“Koji je smisao da dajete koncesiju i da se daju naknade. Svake godine će naknade biti veće, a mi nećemo znati čemu služe”, kaže Raković.

Potrošače niko ništa nije pitao.

“Ovakva situacija gdje nema parlamentarnog nadzora ni prisutne javnosti u odlučivanju obećava da ćemo svake godine imati sve veće naknade, a sve manje ćemo znati čemu ona služi”, napominje Raković.

A Krsmanović dodaje: “To je pogodovanje, krivično djelo i pranje javnih sredstava...”

Republika Srpska raspolaže značajnim potencijalom obnovljivih izvora energije, a uz novac od naknada i subvencija solarni paneli i vjetroelektrane trebalo bi sami da niču.

Međutim, do sada Srpska u svom vlasništvu nema nijednu od ovih elektrana. Neobično, ili smo već na takve epiloge navikli?

(BN Televizija)

 

Tagovi: